NACRTNA GEOMETRIJA

30 September 2012

Dela jugoslovenskih kompozitora ispirisana ruskom literaturom


Lepa tema zar ne? Jedna lepa emisija STEREORAME Radio Beograda, koju ćemo veoma često slušati ovde na ovom blogu danas nam donosi kompozicije klasične muzike koje su imale inspiraciju u ruskoj književnosti. Mislim da je to u redu jer i kompozitori raspadajuće europe imali su inspiraciju u neim delima Rusije.

Danas lsušamo dela Petra Konjovića i Vojislava Vučkovića, dva velika kompozitora JUGOSLAVIJE.



29 September 2012

Muzika iz filma DŽINGIS KAN kompozitor Dušan Radić











DUŠAN RADIĆ je kao kompozitor očigledno imao i zavidnu karijeru na strani to jest na prljavom kapitalističkom zapadu tada dok je naša lepa JUGOSLAVIJA još i postojala. To nisam naravno znao da ne vidoh u špici krajičkom oka njegovo ime i prezime za ovaj poznati istorijski film.

Često sada po radio emisijama nailazim na snimke sa njegovom muzikom i to me oduševljava. Kao da pre nisam ništa znao. Neverovatno je i da se ja obrazujem radeći na ovom blogu, šire mi se vidici i saznajem mnoge stvari za koje tada nijesam ni znao. Elem pokupiti sve muzičke podloge toga doba koje su komponovali naši kompozitori stvarno je posao za čitav jedan drugi samostalan blog.

Igraju OMAR SHARIFF TELLY SAVALLAS JAMES MASON Eli VALACH
od naših DUŠAN VUJSIĆ JOVAN TEŠIĆ ANDREA MARČIĆ BRANISLAV RADOVIĆ ZVONKO JOVČIĆ a muzika naravno DUŠAN RADIĆ.



28 September 2012

Duet SELIMOVA ŽELČESKI 198_






Opet ovaj duet na ovom blogu jer to zaista zaslužuju. Izvanredan duet sa repertoarom starih romansi i narodnih pesama sa teritorije cele JUGOSLAVIJE ali naravno najviše iz Makedonije.Ovaj duet mi je nekako uzor pojedinačnog uspeha samostalnih pevača u nekadašnjoj nam JUGI. Sami su se izborili za svoj status svojim glasovima i pevanjem koji je više od uigranog, skoro prirodno.


27 September 2012

THE DUBROVNIKS 1989 Dubrovnik blues






Nešto sasvim novo za sve vas. Očigledno grupa nekog našeg Dubrovčanina sa članovima koji su stranci. vEoma dobra grupa, neke pop-rck orijentacija 90-tih. IZVANREDNO! Lep poklon svima nama i vama jer ovakvo nešto do sad nije vidjeno. Veoma lep i redak album na internetu, ne kažem da je baš i neki domet od muzike ali deluje jako moderno i "in" za ono doba. Strano je izdanje u odličnoj kondiciji. PLOČA JE NA PRODAJU! 20 evrića, kome zaista treba. Velika je retkost.



26 September 2012

DR PROJECT 1988 Point Blank






Počeci bluesa u JUGOSLAVIJI? Ne ovo je već kraj i JUGOSLAVIJE a početak za ovu blues grupu koja posotji i dan danas. Zvuče odlično ali mislim da više nisu u istom sastavu i da je jedan momak sa ove slike vodja drugog benda drugačije vrste muzike.

Sve u svemu mislim da je ovo lep novi zvuk za ovaj blog iako ga imalo dosta po internetu ali ovo je snimak koji sam ja skinuo sa ploče i to sa THORENS gramofona tako da mislim da je dobar.

Ovih dana sam malo letargičan i neraspoložen. Ne znam zašto, nakupilo se nešto loše jebi ga. Ali ne brinite volim vas sve i volim i dalje misao o JUGOSLAVIJI. Jednostavno mi se više ne svidjaju okolnosti u kojima pišemo i razvijamo blogove. Govna iz amerike i europske unije  i dalje mučno uklanjaju linkove i ne dopuštaju ljudima da lepo kroz druženje i zabavu imaju nešto i da čuju.obezvredjuju naš rad. Koliko ja vidim osim kradljivačkih foruma i blogova koje sve znate veoma malo ima blogova koji zaista postavljaju NAJRAZLIČITIJE ALBUME JUGOSLOVENSKE MUZIKE. Ima onih odličnih sajtova sa demo muzikom i onih sa koncertim snimcima ali to sve nekako izumire. Razmišljam da otvorim sajt sa pregledom SVIH ostalih sajtova ali videćemo to sve kasnije. Zamislite kad su uklonili snimak grupe BRATOV AVSENIK, pa to je stvarno došlo do kraja.




25 September 2012

Šta radi nekadašnja elita JUGOSLAVIJE danas


Muzika iz filma "ZAJEDNIČKI STAN" kompozitora Darka Kraljića






PRESLADAK STARI FILM iz 60-tih godina sa muzikom DARKA KRALJIĆA za koga svi znate da je najbolji i najcenjeniji šlagerski kompozitor JUGOSLAVIJE. Ko ne zna nek se podseti malo na strnaicama ovog lepog bloga. Nažalost iz ovog filma je malo izvučeno lepih šlagera. ALi tako je kako je.




24 September 2012

IVAN MANE JARNOVIĆ 1982 Koncerti za violinu (Maja Dešpalj)


Evo nama opet lepe klasične muzike iz jugoslovenske stvarnosti, one lepe svakodnevnice gde su ovakvi ljudi, vrhunski muzičari, bili idoli mladih.MAJA DEŠPALJ je jedna od takvih zvezdi klasične muzike bivše nam drage JUGOSLAVIJE. Pogledajte samo njen moderan hipi izgled, to je za onu JUGU ipak bio jedan veliki iskorak. No njeno muziciranje je u rangu najvećih izvodjača tog doba. Pitam se da li i danas muzicira?


23 September 2012

Specijal AŠ Narodna muzika 1975






Jedan naš čitalac, čovek koji voli ovaj naš blog poslao nam je link do ovog albuma koji je išao besplatno uz list AŠ, posvećen narodnoj muzici. No podsetio bih drage čitaoce ovog bloga da je ovaj album već išao na ovom blogu i da sam čak postavio i naslovnu stranicu i jedan članak tog lista ili magazina AŠ posvećenog našoj narodnoj muzici. Inače u tom broju lista saznali smo da je ansambl sa najvećim brojem prodatih ploča  i JUGOSLAVIJI bio ansambl Bratov AVSENIK. Taj ansambl, odnosno neka spodoba koja čita ovaj blog nedavno je zabranila jedan njihov album za skidanje, NEĆETE VEROVATI!.

No vratiomo se ovom lepom poklonu i




22 September 2012

Hor BEOGRADSKI MADRIGALISTI 197_ Himna Svetom Savi


Lepa stara ploča sa horskom duhovnom muzikom. Inače horska muzika se "zapatila" na ovim prostorima jer je crkva, bilo pravoslavna ili katolička, uvek bila centar kulturnog života medju južnoslovenskim narodima. Jevreji nemaju taj običaj kao ni Muslimani. No u toj našoj JUGOSLAVIJI pod horskom muzikom se samo gajila hrišćanska duhovna muzika bilo pravoslavna ili katolička.

Kako prikupljanje muzike za ovaj blog odmiče, ovo sve traje preko 4 godine i približava se svom milionitom posetiocu vidimo da je bilo dosta ploča te muzike u JUGI. Zato ćemo i iznov atražiti i postavljati sve to na ovaj fantastičan blog.

Himna Svetom Savi



21 September 2012

Big baend RTS audio snimak 2009





Red je da posle Big bendova RT Ljubljana i HRT čujemo treći važan bend kako zvuči danas u vreme kad JUGOSLAVIJE više nema i neće je ni biti. Ovaj koncert obiluje gostima koji su bili članovi onog prestižnog jugoslovenskog orkestra iz Beograda i samim tim je i zanimljiv.

Big baend RTS 2009

20 September 2012

Biserka i Dušan Cvejić u emisiji Kod dva bela goluba 198_


Volim ovakve stare lepe kasete, one nam čuvaju zapise o prošlim vremenima i trajne su izgleda. Ova kaseta je stara 30-tak godina otprilike i ništa joj ne fali. Šteta je što je taj medij uništen. Snimci su bili bolji od onih sa gramofonskih ploča i mogli smo sami da snimamo jedni drugima šta smo hteli. Ovaj blog ima retke i lepe snimke zahvaljujući ovom mediju. ŽIVELA KASETA!

O BIserki i Dušanu Cvejiću sve se zna. Jedna velika ljubav i zaljubljenost u istu profesiju je sotavila traga na jugoslovenskom izvodjačkom podijumu. Biserka je ostala medju najvećim pevačicama JUGOSLAVIJE.

Ova emisija postoji i dan danas i jednom ću početi i da je slušam zbog ovakvih retkih snimaka.


19 September 2012

YU beat 60-tih iz JUGOSLAVIJE


Lepa kolekcija snimaka sa singlova beat grupa iz JUGOSLAVIJE 60-tih ponovo ovde u nekom novom izboru samo za vas sa ovog bloga.

Voleo sam ovo vreme jer sam sam i rastao sa ovom muzikom. Prvi singl mi je donela sestra iz Italije od izvesnog ROCKY ROBERTSA a onda su sledili BEATLES, pa ROLLINGSTONES pa tako dalje i dalje sve do ove naše lepe muzike koju sam slušao kasnije.

YUGO BEAT

Danas slušđamo Bijele Strijele, Grupu 220 i Dijega Varagića.

18 September 2012

GRUPA I Kolekcija





DAjte da čujemo još nešto interesantno ovako u ove malo letargične jesenje dane a to je grupa "I". Ovo je kolekcija sastavljena iz njihovog albuma ko i dva singla. Nadam se da će vam se svideti.

Grupa I



17 September 2012

Duet SELIMOVA ŽELČESKI 197_ Stara lepa kaseta


Lepa akseta sa starom emisijom radio Beograda o duetu SELIMOVA ŽELČESKI iz nekog davnog doba 70-tih godina. Jedna lepa malo veća kolekcija ovih snimaka sa kojima ste se već upoznali na ovom blogu. Neko je lepo snimao ove fine emisije sa jugoslovenskom muzikom svih žanrova i mi smo došli do svega toga na Kalenić pijaci u Beogradu.

Duet SELIMOVA ŽELČESKI

16 September 2012

ŠABAN ŠAULIĆ 1977 Nije on čovek za tebe


Vratimo se na trenutak i haj tek narodnoj muzici one naše JUGOSLAVIJE jer je to potpuno u redu za ovakvu vrstu bloga. ŠABAN ŠAULIĆ je bio i ostao velika legenda narodnjaka i drago mi je zbog toga. Ko se samo seća narodnjačkih žurki u hali PIONIR u Beogradu sve će mu biti jasno. Oni koji ne znaju za to doba podsetićemo ih ovim albumom koji je jako solidna ploča sa nekoliko lepih pesama.

Nije on čovek za tebe

14 September 2012

RAZNI IZVODJAČI 1975 Ali Baba i 40 hajduka


Svi vi volite priče za decu, to je sigurno. Koliko vas se samo javljalo da se podsetilo nekih priča iz detinjstva. Evo danas ćemo postaviti još jednu lepu govornu ploču sa sve poznatim glumcima one naše JUGOSLAVIJE.

АЛИ БАБА и 40 ХАЈДУКА

Не фали ништа да ало чујемо и лепе дечје песмице и програме јер је то био саставни део наших одрастања у некадашњој ЈУГОСЛАВИЈИ. Видећете по омоту импресивна је и листа учесника на овој лепој малој синглици или плочи или синглу .

АЛИ БАБА опет


DUŠAN MATIĆ 1986 Tajni plamen


Volite li pesnike? I da ne volite evo ga opet jedan veliki pesnik ovde na na ovom zvučnom blogu. Navikli ste na različite zvuke JUGOSLAVIJE vreme je da čujete jednog velikog pesnika, bez ostatka.

TAJNI PLAMEN je naziv njegove zbirke koja ovde ima zvučno izdanje, jer, naravno, ovo je blog posvećen zvucima jedne nestale države nam JUGOSLAVIJE.

Dušan Matić (31 August 1898 - 12 September 1980) was a Serbian poet who was active as part of the Belgrade surrealist group from former YUGOSLAVIA.



I dan danas delo DUŠANA MATIĆA interesantno je za današnje teoretičare i pisce. Pročitajte ovaj lep članak iz današnjih novina (BLIC, septembar, 2010)

Ansambl JNA u Beogradu sa gostima (18 12 1972)


Lepa stvar je naći ovakve privatne snimke koji se tiču JUGOSLAVIJE i njene vojne udarne snage JNA. Orkestar JNA u punom svom sastavu na nekom koncertu 1972, nekoliko dana pred Dan JNA, 22. decembar. Snimak je skinut sa uključenog televizora ili javno na koncertu. U oba slučaja moram da kažem da je izvanredan. Remek delo presnimavanja "iz ruke". Hvala nepoznatom darodavcu čiji snimak je nadjen na Kalenić pijaci u Beogradu.

JUGOSLAVIJE više nema i lepo je sećati se svih zvukova koji su se pojavljivali u etru te države. Ovo je samo jedan od njih. Zvuk najpoznatijeg orkestra te vojne formacije. JNA je imala svetlu tradiciju i prošlost ali se kao formacija pokazala jako skučena u bratoubilačkom ratu kakav je nastao početkom 90-tih. Žao mi je zbog toga jer bismo možda danas imali sačuvanu državu a ne ovakve otpatke od ržava kakve sada imamo.


13 September 2012

TRIPO SIMONUTI 1973


Još jedan biser klasične muzike, instrumentalista koji je bio simbol klasične muzike u toj našoj lepoj JUGOSLAVIJI TRIPO SIMONUTI na jednoj od svojih najboljih ploča.

O ovom violinisti se sve zna, i danas je aktivan, koliko ja znam i to sa svojim porodičnim triom SIMONUTI.

TRIPO SIMONUTI


11 September 2012

St Johns CATHOLIC CLUB 1971 Lijepa Jela


Jedan od najlepših omota ikad vidjenih na interent stranicama posvećenim ZVUKU JUGOSLAVIJE je sigurno ovaj. Ovo je ujedno i internetska premijera albuma koji sigurno nikad niste ni ćuli.

U pitanju je iseljenički hor hrvatske provenijencije i jugoslovenske orijentacije. Dakle puno ritmova odavde s ajugoslovenskih prostora i puno posveta našem folkloru iako je u pitanju hor. Izvanredna ploča i velika retkost za ovaj kraj.

Ovo je još jedan poklon za sve vas koji dolazite u ovako velikom broju na ovaj blesavi blog koji se brine o tome da se JUGOSLAVIJA ne zaboravi. I neće uz sve one blogove koji upravo to i rade, vraćaju nam ono što je nekad bilo naše i bilo naša jedina zabava i razgaljivanje.

10 September 2012

ŽELJKO BEBEK 198_ Mene tjera neki vrag


Poznati album odlične muzike sa jednim do dva dobra hita sve to izvodi jedini i pravi pevač BIJELOG DUGMETA Željko Bebek.

Volite li ovog pevača i ovaj njegov album? Ako i ne volite ovo je poslednja prilika da ga preuzmete jer ako niste to do sada uradili uradite danas.

Знамо сви да је ово једна врхунска поп плоча из времена ЈУГОСЛАВИЈЕ какву је он тешко успевао да достигне са својим потоњим плочицама. Али је ипак главни зар не?


Ајте госн Бебек отпевајте то поново па још једном ако бисте били добриLink

09 September 2012

DUBRAVKA NESOVIC - Kad bi ove ruze male, RTB LPV-1245, 26.10.1973

 - Kad bi ove ruze male
- U cvetnom vrtu
- Tisina nema vlada svud
- Hladan vetar poljem piri
- Viju vetri
- Sunce jarko

- Crveni sal
- Sazaljenja mi daj
- Ostani tu
- Ciganski tabor
- Oluja
- Mali cun

DUBRAVKA

BEOGRADSKO PROLEĆE 1969


Pošto će prevrtljivi i pokvareni fajlaploudserver DROP.IO uskoro da izbriše sve linkove a ovde ih, hvala Bogu ima preko 1500. pozivam cenjene goste da pod hitno poskidaju sve što vredi do 15. decembra jer se govnjivi fajlaploudserver prodao fejsbuku a koliko vidim onaj Jevrejin Cukerberg je ukinuo besplatnu opciju na podizanja fajlova. Kao i svi Jevreji i on voli pare i cicija je a počeo je kao bedni student prevarom nad starijim i ozbiljnijim studentima (ko je gledao film "Društvena mreža). Sad je narečeni Cukerberg, vlasnik odvratne mreže fejsbuk rešio da uništi JUGOZVUK ali hvala ne hvala JUGOZVUK se ne predaje, selimo sve svoje albume, slike, kataloge, ploče, kasete i retke snimek na medijafajer, jer vi to tako hoćete.

Danas smo malo postavili ovaj lep albumčić-singl na aploadingtačkakom čisto da vidimo da li to vredi nekom k . . . o voli da skida muziku sa interneta. Ne brinite nastavljamo s amoćnim JUGOZVUKom i dalje i više i bolje ali i sa vašim donacijama. HVALA SVIMA!

БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ 1969

Thanx to the ugly Zukerberg of FACEBOOK, pervert file upolad server DROP.IO will close his doors to FREE UPLOADING to its server. SHIT.IO is closing on December the 15th so please you all who like JUGOZVUK get all you can get from this site until that date. Fuck you DROP.IO and fuck FACEBOOK.

Hej, ovaj stari lepi link još radi? Požurite

07 September 2012

JOVICA BARBULOVIĆ 197_ Radim radim radim


Radiš ti malo sutra, izležavaš se i čekaš da šljiva rodi sama. Heh, gosn JOVICA BARBULOVIĆ se baš obeznanio od rakije pretpostavljam. Neverovatan omot za to vreme iskren i otvoren. Malo ponižavajući za Srbe ali eto nekom se svidelo da ga ta ko uradi. Srbi šta ćete.

Gosn Jovica će za ovaj blog otpevati nekoliko lepih narodnih pesmica pa vas molim da budete tihi i preslušate ga.

ЈОВИЦА БАРБУЛОВИЋ


06 September 2012

RAZNI IZVODJAČI Festival kajkavske popevke Krapina 1982


E sad nešto što je premijera na ovom priglupom vaskolikom internetu gde se okupljamo i slušamo zvuke stare JUGOSLAVIJE. Festival u Krapini je star festival narodne muzike i ne znam da li i danas postoji ali evo jednog starog, ne mnogo starog, snimka festivala iz 1982. godine. Šta reći osim sve najbolje, dobra muzika i zabava.

Volim najviše kad naletim na snimke pesama namenjenih festivalima. Tada je to pravi presek jedne kompletne države pa je to i ovde slućaj.

КРАПИНА 1972

Great festival of folk music from YUGOSLAVIA, the country od thousand colors, unfortunately not alive.

05 September 2012

Vel nar orkestar RTV Novi Sad Uranak Carozza vecchia


Evo još jednog poklona za novu godinu i za vas blogere koji volite jugoslovenske zvuke. Dakle u pitanju su nekoliko pesama otpevanih ovde i na ovoj kaseti na italijanskom jeziku što je stvarno kuriozitet.

Qualche canzoni vechii di Serbia sono al lingua italiana sul questa cassetta.

Lets listen those old romances from Serbia in italian language as a curiosity for this blog.

Hor IVO LOLA RIBAR 1975


Pa opet je pred nama jedan lep i čuven, veliki hor JUGOSLAVIJE države u kojoj smo puno slušali ovu vrstu muzike. kako na festivalima tako i u crkvama ili u dvoranama. Sve u svemu jedna jako lepa zabava prošlih vremena. Danas kao da je sve to zamrlo mada svi ti veliki horovi postoje no prošlo je vreme zabave slušanja ove vrste muzike ili se izgubilo to "nešto" što nas je privlačilo horovima. Nema veze na ovom blogu će toga uvek biti jer toga dosta ima po buvljacima i lično slušam puno horske muzike.

Хор ИВО ЛОЛА РИБАР

Nice and serious choir from YUGOSLAVIA with great mixture of music througout whole YUGOSLAVIA. This choir exists today.

04 September 2012

INDEXI 1974 Indexi


Lepa dobra i blažena je muzika grupe INDEXI. Kad idete Beogradom ovih dana iz kafića se još uvek čuju zvuci ove grupe. Kao da je to neki zakasneli novi život njihove predivne muzike. Ispred mene šetaju ljudi i govore "uh kako sam nekad voleo ove stvari" i to je tačno UH KAKO SMO NEKAD VOLELI OVE PESME. OBOŽAVALI SMO IH i nismo umeli dovoljno da cenimo sve to što su oni radili. Imali su svoj dvostruki život, opake progresivne grupe i one festivalske divne koju smo mnogo zavoleli i tako ih same opredelili da sviraju ove lepe pesmice.

I N D E X I

Radio emisija o SOFKI NIKOLIĆ


DANAS NEŠTO PRELEPO ZA SVE VAS KOJI VOLITE STARE I RETKE SNIMKE KOJI NAS PODSEĆAJU NE SAMO NA PROŠLU VEĆ I NA ONU PRETPROŠLU JUGOSLAVIJU GDE JE OVA ŽENA BILA APSOLUTNA ZVEZDA NARODNE MUZIKE. ŽENA KOJA JE IMALA UGOVORE SA NAJVEĆIM DISKOGRAFSKIM KUĆAMA SVETA BILA JE I PRIJATELJICA DŽOZEFINE BEKER I NJENA DOMAĆICA KAD BI OVA DOLAZILA U JUGOSLAVIJU. SVE U SVEMU VEOMA RETKA TALENTOVANA ŽENA PEVAČ NARODNE MUZIKE IZ PRVEOG EŠALONA, EŠALONA NAJBOLJIH UZORA SVIM POTONJIM.

FOTOGRAFIJU KAO OVU GORE NE MOŽETE NAĆI NIGDE NO NA MOM SAJTU ZABORAVLJENI ZVUCI I ZATO OTRĆITE TAMO DA G AMALO POSETITE I VIDITE OSTALO BLAGO O OVOJ VELIKOJ PEVAČICI NAZVANO

Muzej SOFKE NIKOLIĆ

Kao poklon slušaocima dobrog jugoslovenskog zvuka ide jedna lepa emisija koju je pronašla jedna moja slušateljka ali sa gornjeg bloga i zove se jednostavno (mislim ta emisija)

Radio emisija ETNIKA o Sofki Nikolić

SVE OVO NE BI BILO MOGUĆE DA NEMA MOŽDA NAJVEĆEG DONATORA IKAD KOJI MI JE POMAGAO U SVEMU OVOME A TO JE GOSN SPASO SEKULIĆ KOJI MI JE SVE OVAKVE FOTOGRAFIJE I PREPUSTIO. HVALA GOSPODINE SPASO!




KAMELEONI 1981


KAMELEONI iz 1981. godine, jedan pokušaj da se ova pre svega beat grupa vrati muzičkom životu JUGOSLAVIJE. No izgleda da nije uspelo sve to ali ostaje trag danas kad nema ni države ni Kameleona.

Sve u svemu vrhunska zabava.