NACRTNA GEOMETRIJA

04 March 2010

MOMO KAPOR Onda - Priča o Sanji i Vanji 1982


Gospodina koji je napisao ovaj lepi tekst više nema, napustio nas je juče i ostavio nas da tugujemo za njegovom lepom i vrcavom rečju. Čovek je to bio čije knjige su bile siguran poklon upravo za praznik koji prpedstoji, praznik Žena, 8. mart.Ako ste ikad nekome poklonili knjigu, setite se to je skoro uvek bila knjiga MOME KAPORA.Njegovo štivo su krasile duhovitost, životnost i povezanost sa stvarnošću. Stvarao je u onoj našoj JUGOSLAVIJI i bio jedan od, današnjim rečima, brendova te Juge. Ikona pisateljskog sveta nas je napustio u velikom stilu, mirno.

Evo jednog dragulja pripovedačke proze od Mome Kapora. Ekipa saradnika je takodje impresivna: kvartet KLIMA, Vedran Božić, M. Sedak, Mato Došen, Arsen Dedić pa čak i Ksenija Erker.

ONDA je vrlo zanimljivo pričanje priče (za odrasle i decu) o Sanji i Vanji. Neću da ulazim u detalje ove pričice ali meni je jako interesantna muzika uz ovu predstavu i opšti ugodjaj prilikom slušanja.

Poslušajte ovaj lep tekst i setite ga se sa dostojanstvom i pokušajte da po svojim kućnim bibliotekama pronadjete šta imate od ovog majstora duhovite priče. Setite se i njegovih crteža-vinjeta po knjigama i filma po njegovom najpoznatjem delu. Sećanje na njega i na samu JUGOSLAVIJU je upravo ono što nam preostaje na ovakvom blogu.

No comments: