NACRTNA GEOMETRIJA

24 April 2013

DUSAN DODEROVIĆ 197_ Streljanje djaka u Kragujevcu


ZVUK gusalah nikad nije dosadan, on je uvek rado slušan zvuk na ovom blogu koji vas podseća na davno prošlo vreme (pluskvamperfekt) i jednu državu koja je imala nivo u svemu pa i u očuvanje tradicije.

Tradicija pevanja na guslama je duboko ukorenjena medju Crnogorcima i Srbima jer to pevanje seže do veoma davnih vremena. Samo izvodjenje pojedinih "kompozicija" je uvek različito i samim tim interesantno za one koji ih znaju. Te male promene govore upravo o samim guslarima i njihovoj umešnosti sviranja i pevanja.

Nedavno sam bio u prilici da čujem jednu rok kompoziciju sa uplivom guslarskog zvuka u formi solo deonice i mogu reći da to zvuči fantastično.

O kragujevačkoj tragediji je sve rečeno. nemački fašistički okupatori su 21. oktobra jedne mračne godine njihove vladavine Srbijom uništile preko 7000. mladih života. Inače to je danas proglašeno najvećim ratnim zločinom jedne od zvaničnih vojski učesnika u II Svetskom ratu. Taj zločin je delo vojske Vermahta koja je tada bila zvanična vojska, nikakva paravojska. U današnjim okvirima gledano nemci se još nisu izvinili Srbima i jugoslovenskim narodima za zločine počinjene na ovom našem napaćenom tlu. nemački predsednik ili kancelar bilo koje vlasti u toj genocidnoj državi NIKAD SE NISU IZVINILI ZA TAJ ZLOČIN. Zato ćemos e podsetiti na to i ovim člankom dole.

3 comments:

Anonymous said...

Vreme kule po primorju gradi vreme gradi vreme razgradjuje.Sto se tice yu muzike ideja ti je sjajna i zelim ti da ovo postane jedno sastajaliste svih ljubitelja stare dobre muzike koja se ovde moze rzmeniti , postaviti i pronaci , one muzike koja se slusala na tranzistorcicima i dzu boksovima, stampane na singl plocama a kasnije na lp i trakama,muzike bez obzira iz koje republike , pokrajine i kojeg je zanra. Zato apelujem da ovaj kutak posluzi za takve svrhe bez promovisanja stranackih ideja, bez verskih, rasnih i drugih podela.

Aktivista Neumorni said...

Nije politika pričati o zločinima koje je učinila zverska nemačka vojska nad jugoslovenskim narodima i narodnostima a učinila je to prema svima koji su bili levo orijentisani.

Naime o ovim zločinima će se danas u novonastalim feudima na tlu nekadašnje JUGOSLAVIJE veoma malo pričati jer je nemačka i potpomogla stvaranje nekih od tih feuda a drugima tek pomaže. Već u Srbiji je očigledno da se po novinama ne vuče termin nemačka okupatorska slia već termin "fašistički okupator" bez oznaka nacije kojoj su ti fašisti pripadali.

Ovakvi blogovi su poslednje mesto odbrane pravih jugoslovenskih ideja i svega što je tu državu činilo moćnim "samo" nešto manje od 50 godina!?!?!?

Anonymous said...

LEPA TEMA, LEPO I OTPEVANA GUSLAMA. PONOVITE LINK I POMOGNITE NAMA, GD FILIP VISNIC IZ KANADE