NACRTNA GEOMETRIJA

14 March 2014

ENRIKO JOSIF Mala kolekcija dela


OVAJ NAŠ JUGOSLOVENSKI KOMPOZITOR ponovo je ovde jer to zaslužuje. Pravi pravcati JUGOSLOVEN koji je svoja dela posvetio našem podneblju i ritmovima.Da vidimo šta kaže priglupa VIKIPEDIJA o njemu

Рођен је 1. маја 1924. године у јеврејској породици Београду. Његов отац, Моша Јосиф, рођени Београђанин, био је трговац, заступник италијанских и немачких предузећа, драмски писац-аматер. Мајка Софија (рођ. Фахри), из богате земунске породице, одшколована је у швајцарском женском институту. Стекавши добро знање страног језика, радила је као преводилац и постала члан угледног међународног ПЕН клуба. Значајни су њени преводи песама српских песника на немачки језик. Бројни интелектуалци, попут Јована Дучића и Милоша Ђурића, били су јој сарадници и познаници.

У породици Јосиф музика је брижљиво негована. Мајка је свирала клавир, док је отац гајио посебну наклоност према оперској уметности. Иако су желели да своја оба сина, Енрика и млађег Алберта, пошаљу на студије музике, родитељи су рано препознали посебну Енрикову обдареност. Убрзо су му обезбедили првог, приватног учитеља музике, композитора и диригента Владислава Гринског, уз кога је Енрико написао своје прве композиције.


1 Dozivanja
2 Koncert za klavir i orkestar
3 Scenska vizija Hamlet



No comments: