NACRTNA GEOMETRIJA

04 July 2012

Titove pesme 1

Дан борца (мк. Борец Ден; слв. Dan borcev) је био државни празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији, који се прослављао 4. јула.

Дан борца, који je називан и „празник устанка народа Југославије“, обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј „4. јули“.

Дан борца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије.

Празник се и данас, незванично, прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Поред овог празника, који се прослављао у целој Југославији, постојао је и празник под називом „Дан устанка“, који се прослављао посебно у свакој републици одређеног датума.


Ovom prilikom ćemo se podsetiti tih slavnih dana i na taj način i ostvariti želju jednog našeg pratioca da ovih dana čuje malo revolucionarne muzike ali odpevane od strane poznatih pevača zabavne muzike. Tako ćemo se i podsetiti da je u okviru festivala zabavne muzike u Splitu bilo i veče revolucionarne muzike i i spuniti i tu želju. Splitski festival je išao krajem juna i početkom jula.

TITOVE PESME - TITOS SONGS - CANZONI PER TITO

Titos songs sung by great pop singers from YUGOSLAVIA like Bata Nonin, Bisera Veletanlić, BUBAMARE, Dado Topić, Davorin Popović, Dejan Petković, Edvin Fišer, Dušan Prelević, Gazmend Palaska, GENERACIJA 5, grupa SPEKTAR, Ivica Tomović and Jadranaka Stojaković.

No comments: