NACRTNA GEOMETRIJA

12 May 2012

Stanislav Binički Opera "NA URANKU" snimak 198?


Drago mi je da nekad mogu da predstavim i snimke koji nisu sa ploča već radijski snimci iz doba JUGOSLАVIJE iako do njih dodjoh sada sa malim zakašnjenjem. Ali nikad nije kasno ako slušate program STEREORAMA koji ide vikendom na trećem programu Radio Beograda od ujutru do uveče koju vodi gospodin Potkonjak, i to veoma predano.

Dakle jednog divnog dana u aprilu naleteh na snimak muzike iz prve srpske opere Stanislava Biničkog, " NA URANKU".

Svi muzičari pripadaju jugoslovenskom kulturnom miljeu i tu nema spora. Jedina zamerka ovoj i drugim emisijama STEREORAME je da ne objavljuju datume snimaka što je jako važno za nas sakupljače ovih lepotinja. Za strane snimke imaju uvek datume ali za naše ne. Možda ovo i nije snimak sa ploče ali gospon Potkonjak bi trebalo da zna kako da odredi snimke i njihovo vreme i prema dirigentima.

Ova opera znači početak operskog života u Srbiji u nekom davno prošlom vremenu pre svih JUGOSLAVIJA a i vi sami znate koliko ja predano sakupljam snimke dela Stansilava Biničkog pa prema tome ajde da čujemo i ovo lepo delo u jednom činu.

NA URANKU

This recording is the first Serbian opera (1903) composed by Mr. Stanislav Binički. From that time begins the opera composing in very old times. Recording is from the 80-ties I presume, listening to the names of singers. They all belong to the times of YUGOSLAVIA, the great time of YUGOSLAVIA I would say. In that time the concern for heritage of music was greater than today.

No comments: