NACRTNA GEOMETRIJA

02 February 2012

Drama KOŠTANA, predstava Narodnog pozorišta u Beogradu 1991


Kad smo već u tom fazonu ajde da nastavimo sa snimcima predstava i monodrama i pozorišnih predstava iz vremena raspada JUGOSLAVIJE.

Jedna od najžešćih predstava toga doba i poslednja jugoslovenska Koštana je upravo ova predstava. Zašto se i dan danas ne obnavlja ova predstava koja uvek promoviše dobru muziku i glumu nije jasno. Naročito nije jasno zašto se to ne radi u Srbiji. Valjda se "demokratskoj vlasti" ne svidja priča o Srbiji, oni bi želeli da je Srbija europska a ne svoja, srpska. Ko će ga znati. Možda nemamo ovako dobrih pevačica za tu glavnu opaku žensku Koštanu kao što je bila ova?

Nema veze zato nam ostaju ovakvi snimci za podsećanje na jedno lepo vreme i bogato vreme kad se nije štedelo novca na kulturu i naročito na pozorište. Koštana je naravno Usnija Redžepova i drago mi je da se nekako podsećamo ove ženske jer ovih dana ona dobija nacionalnu penziju i to mi je jako drago.

10 comments:

Anonymous said...

Muzika bas sa ove pretstave je vec postavljana ovde na blogu. http://jugozvuk.blogspot.com/2008/11/secanje-na-boru-stankovica-1979.html
Zahvalnost gospodinu Ljupcetu sa prijateljskog bloga

Aktivista Neumorni said...

To nije muyika baš IZ OVE PREDSTAVE to je muzika iz predstave koaj se igrala 70-tih godina. Ovo je audio zapis cele predstave iz 1991. godine ako nisi dobro pročitao.

I kamo ono hvala?

Anonymous said...

Imam video snimak, bas ovaj sto si postavio sa Usnijom, inace bih se zahvalio. A imam i jos bolji snimak od Kostane sa Snezanom Savic i Ljubom Tadic u glavnim ulogama. E to je Kostana. Reko sam ti, Kolekcionar sam narodnjaka, ali ti nisi objavio moj jucerasnji komentar. pozz ;)

Aktivista Neumorni said...

Imamo obojica isti snimak. Ako je ono tvoj komentar o onim guslarima onda svaka čast kako si se setio da mi komanduješ ovde. U svakom slučaju ružne i dosadne komentare koji su anonimni odmah uklanjam.

Anonymous said...

Gde nadje ti komandu u tom komentaru? Ja nevidim. Cisto sam ti ponudio razmenu. Dosta ljudi skida ovde i nedaje nista zauzvrat. Ja sam ti ponudio razmenu.

Aktivista Neumorni said...

A zatim si svašta govorio

Aktivista Neumorni said...

A zatim da te informišem taj snimak sam ja napravio a Ljupče ga ponovo postavio i tako dalje tkao da zahvalnost ide meni.

Anonymous said...

Pa i ja sam tako napisao. A vidis i ja imam tu plocu, znaci 3 ploce ima minimum takve, t.j. 3 kompleta po 2 ploce. A svaka cast tebi i Ljupcetu, svasta se nadje po vasim blogovima. Eto vidis da sam fin i da te ne vredjam. Ati neces da izadjes u susret za nekoliko ploca...

Aktivista Neumorni said...

Ljupče ne prenosi sa ploča on uzima sa drugih blogova i psotavlja na svoj, to što se tiče istine. NE POSTOJI PLOČA SA SNIMKA POZORIŠNE PREDSTAVE KOJU SAMPOSTAVIO OVDE, skinuto je sa video trake.

Što se tiče vredjanja nije mi se dopao tvoj ton u tom prethodnom komentaru.

Inače zaista može svašta da se nadje po blogovima i to je super. Imaš li ti svoj blog? Ako nemaš pošto reče da si kolekcionar zašto ne psotavljaš na nekom novom lepom blogu posvećenom JUGOSLAVIJI? Ajde probaj.

I još neštoo treba da shvataš ozbiljno a to je da mi je ZAISTA teško da nadjem neke snimke.

Anonymous said...

Mogu da ti dam program za katalog. Pa sve ubacis u katalog, sve sa cd-a, dvd-a, hardova; i kad ti nesto zatreba proveris u katalog i on ti odma pokaze gde je to sto si trazio. Ja imam preko 1,3 tera bajta narodne muzike u mp3 i sve znam gde mi stoji. ;)