NACRTNA GEOMETRIJA

22 February 2012

BISERKA CVEJIĆ biografski podaci


Dakle družićemo se sa ovom pevačicom malo duže od jednog ili dva dana i vreme je i da se upoznamo sa njom. Počećemo od egocentrične bivše braće koja su joj odmah dodleila sajt kao da je ona njihova (jer je rodjena tamo u Omišu, lep gradić) i neke stvari možete saznati i tamo. Naravno malo ima pomena o Jugoslaviji i Beogradu ali šta ćete tako je to u europi, puno demokratije i prava.

Nakon ostvarenih 77 mezzosopranskih uloga u blizu 1.800 predstava na scenama širom svijeta i iznimno uspješnog pedagoškog rada Biserka Cvejić je u Zagrebu, u srijedu, 31. ožujka 2004. obilježila 55 godina umjetničkog rada. Biserka Cvejić bila je pravi verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, Tokiju.Ostatak pročitajte ONAM ONAMO

Naravno ako želite prave podatke o njooj onda svakako otidite na pravo mesto kao što je WIKIPEDIA koja pruža zaista impresivne podatke o njoj.

Бисерка Цвејић (рођена Катушић, у месту Крило 5. новембра 1923) је југословенска оперска певачица.

Бисерка је рођена у Далмацији, а потом се иселила са родитељима у Белгију. Почела је да пева у цркви где је добила савет да учи певање. После Другог светског рата враћа се у Југославију. Уписује се на Музичку академију у Београду у класи професора Јосипа Ријавеца, чувеног тенора. Директор Београдске опере Оскар Данон јој је понудио стални ангажман. На сцени је дебитовала 1950. Њена прва већа улога била је Шарлота у опери Вертер (1954). У наредној улози, Еболија у опери Дон Карлос, постиже велики успех.

Са Београдском опером одлази у Беч 1961, где учествује у снимању опере Рат и мир Сергеја Прокофјева. На аудицији у Бечу пева сцену у судници из Аиде и арију Еболија. После шест месеци добија позив Бечке државне опере да замени Ђулијету Симионато. Доживела је велики успех на сцени ове оперске куће. Ангажовао ју је Херберт фон Карајан, а њихова сарадња трајаће до 1979. У Бечкој државној опери наступала је двадесет година као водећи мецосопран. Тумачила је 25 улога и имала око 370 наступа. Остатак овог лепог текста прочитајте ТАМО ДАЛЕКО


No comments: