NACRTNA GEOMETRIJA

20 August 2011

HIMZO POLOVINA Jedna lepa kolekcija


HIMZO POLOVINA, čovek koji je psotavio standard sevdalinki, pesama koje danas ne možete da čujete u bosanskoj džamahiriji jer je to zabranjeno za dobrog muslimana. Ali nekad u JUGOSLAVIJI se to moglo slušati i pevati i imati dert uz tu muziku. Šta ćete, JUGOSLAVIJA je bila dosta demokratična i otvorena multikulturalna država.



5 comments:

Mishko said...

Kako možete de kažete da nije ova muzika dostupna u "džamahiriji" kad sam svojim rukama kupio ovaj CD na ulicama Sarajeva? Zar ne znate da još uvek puno ljudi u BiH sluša i voli sevdalinke? Ja sam inaće stranac, nisam iz bivše Jugoslavije, i vrlo cenim vaš rad sa ovim blogom, ali jednostavno ove reči su neprihvatljive i lažne!

Mishko said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aktivista Neumorni said...

Mogu da kažem jer su to stari izvodjači koji su "to" radili u nekadašnjoj JUGOSLAVIJI. Inače u muslimanski orijentisanoj državi baš nije puno dozvoljeno imati derta. Vi ste stranac i onda mi objasnite da li ste u Bosni danas svesni da nema onoliko sevdah muzike kako je to bilo nekad? Jednostavno muslimanima nije dozvoljeno preterano da odlaze u kafane i da se provode kao u drugim delovima raspadnute JUGOSLAVIJE. Oni žele da naprave od multietničke Bosne džamahiriju i to je njihova želja. Ali to vodi i gubitku mnogih formi u narodnoj muzici, naročito onoj kafanskoj, pravoj, autentičnoj, kakav je sevdah. To su činjenice. DANAS U BOSNI NEMA NI PRIBLIŽNO ONOLIKI BROJ PEVAČA KOLIKO IH JE BILO NEKAD. ČAK I NEKI STARI PEVAČI PEVAJU I DAN DANAS DA BI TA PRAVA AUTENTIČNA MUZIKA OPSTALA.

voyager said...

Ovo je umjetnost

Aktivista Neumorni said...

I ja to kažem, ovo je prava vokalna izvodjačka umetnost visokog ranga.