NACRTNA GEOMETRIJA

16 November 2009

MUSTAFA HASANAGIĆ 1967 Sarajevo


Sportska karijera [uredi]

Partizan [uredi]

Hasanagić je u Partizan došao 1961. godine iz FK FAP iz Priboja na Limu i u Partizanu je proveo narednih devet godina svoje profesionalne fudbalske karijere. Za Partizan je odigrao 337 utakmica od kojih 148 prvenstvenih i postigao je 355 golova od kojih 112 prvenstvenih[1].

Sa Partizanom Hasanagić je osvojio dve titule šampiona Jugoslavije i to u sezonama 1962/63 i 1964/65.

Sa ekipom Partizana je ostvario i svoj najveći uspeh, igrao je u finalu Kupu šampiona 1966. godine u Briselu protiv Real Madrida iz Madrida.

Kup šampiona sa Partizanom [uredi]

Osvajanjem titule šampiona Jugoslavije u sezoni 1964/65, Partizan je stekao pravo da igra u Kupu šampiona Evrope. Tadašnje Partizanove bebe, predvođene trenerom Matekalom predstavljale su ozbiljnog rivala bilo kom tadašnjem Evropskom klubu.

Partizan je na većini utakmica Kupa šampiona igrao u sledećem sastavu:

  • (1) Šoškić (golman), (2) Jusufi, (3) Vasović (kapiten), (4) Rašović, (5) Mihajlović, (6) Kovačević, (7) Bečejac, (8) Bajić, (9) Mustafa Hasanagić, (10) Galić, (19) Pirmajer. Trener je bio Abdulah Gegić.

Partizan je u predtakmičenju za protivnika dobio Francuskog prvaka Nanta. Pobedom u Beogradu sa 2:0 i nerešenim rezultatom u gostima 2:2, prva prepreka je bila preskoćena sa ukupim skorom od 4:2. Hasanagić je postigao gol na prvoj utakmici u Beogradu[2].

Sledeći protivnik je bio prvak Nemačke Verder iz Bremena. Verder je eliminisan ukupnim rezultatom 3:1. U Beogradu 3:0 i u Bremenu 0:1. Hasanagić je postigao gol na prvoj utakmici u Beogradu[3].

U četvrtfinalu Partizan je za protivnika dobio prvaka Čehoslovačke, Spartu iz Praga. Prvu utakmicu u Pragu Partizan je izgubio sa 4:1, dok je drugu utakmicu u Beogradu pobedio sa rezultatom 5:0 i time sa ukupnim skorom od 6:4 se kvalifikovao u polufinale. Hasanagić je u prvoj utakmici u Pragu postigao jedini gol za Partizan a na drugoj utakmici u Beogradu je dao dva gola[4].

U polufinalu je na Partizan čekao šampion Engleske, Mančester junajted. Međutim Partizanove bebe su i ovaj put uspešno odradile zadatak ukupnim skorom, golovoma Hasanagića i Bečejca[5], od 2:1 (2:0 u Beogradu i 0:1 u Londonu) prebrodile su i ovu prepreku i plasirale se u finale.

Finale Kupa evropskih šampiona se igralo u Briselu 11. maja 1966. godine i protivnik Partizana je bio prvak Španije Real Madrid iz Madrida. Igralo se na čuvenom stadionu Hejsel pred 55.000 gledalaca. Partizan je u svemu bio ravnopravan protivnik Realu i u 55 minutu je poveo pogotkom Velibora Vasovića. Na žalost igrača Partizana to je bilo sve što su mogli da učine. Pogocima Amansija i Serene, Real je uspeo da porazi Partizan i osvoji titulu šampiona kontinenta[6].


Ali ovde MUSTAFA HASANAGIĆ peva samo za vas na JUGOZVUKU, blogu koji sakuplja i čuva zvuke Jugoslavije.

No comments: