NACRTNA GEOMETRIJA

02 August 2012

KVARTET GITARA Velimira Todosijevića

Link
Četiri fina momka u lepim odelima imaju četiri jazz gitare kakve ima George Benson i sviraju narodnu muziku sa prostora bivše Jugoslavije!?!? To treba čuti.
Ali naravno nisu sve pesme instrumentalne jer odjednom posle prvog singla (imaju pet singlova) postaju pratnja vokalima i to u pesmama sa primorja. Stvarno neznam članove ove grupe a voleo bih da saznam.

KVARTET GITARA
ima ove pesme u kolekciji koja je pred vama:

KVARTET GITARA 01 Cedino kolo
KVARTET GITARA 02 Mimino kolo
KVARTET GITARA 03 Luznicko kolo
KVARTET GITARA 04 Grdicanka kolo
KVARTET GITARA 05 A ca triba govorit
KVARTET GITARA 06 To je bio divan dan
KVARTET GITARA 07 Noc nad morem
KVARTET GITARA 08 O zlatno sunce malo
KVARTET GITARA 09 Marijo Marijo
KVARTET GITARA 10 Kad si bila mala Mare
KVARTET GITARA 11 Tebi Marice
KVARTET GITARA 12 Na brigu kuca mala
KVARTET GITARA 13 Za tebe Marija
KVARTET GITARA 14 Lepi pivac
KVARTET GITARA 15 Veseli potpuri
KVARTET GITARA 16 Sedila je Ancica
KVARTET GITARA 17 Jos vise te volim
KVARTET GITARA 18 Na molu longu
KVARTET GITARA 19 Da sviram mandolinu
KVARTET GITARA 20 Mare moja
KVARTET GITARA 21 Kroz ponoc nemu
KVARTET GITARA 22 Ajde kato
KVARTET GITARA 23 Mestre Ivonko Zonkovic (duo Djordjevic Vasiljevic)
KVARTET GITARA 24 Tri sulara (duo Djordjevic Vasiljevic)


Dakle posle toliko vremena (posle jedno godinu dana) javila se jedna posetiteljka ovog bloga i rekla nam fantastičnu novost a to ej da se ovaj kvartet gitara ustvari na jednoj kolekciji ima podatak a to je da je u pitanju KVARTET GITARA VELIMIRA TODOSIJEVIĆA i tako ćemo na neki način prvi i jedini put na internetu imati ovaj podatak o ovom fantastičnom ansamblu. Neka budemo prvi sajt koji ima bar neki podatak o ovom ansamblu.

6 comments:

Neno said...

Najvjerovatnije je rijec o Kvartetu gitara Velimira Todosijevica. Naime, pjesma pod rednim brojem 23, "Mestre Ivonko Zonkovic", moze se takodje naci i na cetvrtom cd-u "101 dalmatinska" (razni izvodjaci) gdje stoji identicna prijava kao i ovdje, naime: "Mestre Ivonko Zonkovic - (izvodjaci, moja opaska) Duo Djordjevic-Vasiljevic uz kvartet gitara Velimira Todosijevica".
(http://www.croart.com/cdinfo.php?kataloski_broj=14921)

Aktivista Neumorni said...

NENSI hvala za ovu finu informaciju idem odmah u radnju JUGOTONA po ovaj disk..........Mislim da ga ima........

Dzoni said...

Ovo jeste kvartet gitara Velje Todosijevica. Moj otac, Mima Slavkovic se nalazi u donjem delu slike izmedju gitara. Snimili su veliki broj ploca i radili sa Cunetom, Miletom Bogdanovic, Lolom Novakovic, duteom Pandurovic, Draganom Beljinom, Nikolom Karovicem,i jos mnogim vokalima iz tog vremena (1955-1975).
Dzoni.

Aktivista Neumorni said...

mnogo hvala što ste se javili. Uvek mi je drago kad se jave sami muzičari ili njihovi rodjaci. O ovom kvartetu stvarno ne znam ništa a imam smao četiri singla i nešto prikupljenih pesmica sa strane. Ako bi ste bili ljubazni da nam pošaljete još neke pesme bili bismo vam zahvalni. Takodje malo više podataka ako je moguće?

Inače na pločama ne piše baš decidivno koji je uvek sastav tako da te snimke sa Lolom (imam ih skoro sve što postoje) nije mi jasno koji su sa kvartetom gitara.

Inače imam i pitanje za vas: Kako to da kasnije na onim ostalim pesmama što imam kao da su se preselili na primorje i snimali samo muziku sa mora?

Dzoni said...

Pa, u pravu ste, u to vreme se i nije pridavao veliki znacaj pisanju po omotima ploca, zvezde su bile na naslovnoj strani i to je to...
Ovaj sastav je nastao krajem 40ih godina proslog veka, i od 1952. godine su bili stalni clanovi Radio Beograda. Postoji jos 30-40 pesama koje su sacuvane upravo u arhivi Radija i ja cu dio toga doci uskoro...
Inace, jeste u jesnom periodu cak kvartet okarakterisan kao Dalamtinski sastav, posto su bili u pratnji nekih pevaca sa tih prostora, ali svirali su kompletan aktuelan repertoar sa prostora bivse SFRJ. U stvari, u to vreme, cak i FNRJ.
Pozzzz!

Aktivista Neumorni said...

Unapred hvala ako uspete da skupite sve te pesme ovog predivnog kvarteta. Ina;e sad ste me naterali da mo\da inoviram link pa 'ete uskoro imati svih 24 pesmica. Ako biste bili ljubayni da sve te pesme [to vi nabavite po[aljete i nama bilo bi ba[ lepo.

HVALA UNAPRED