NACRTNA GEOMETRIJA

01 October 2014

DRAGIŠA LAPČEVIĆ 1990 Emisija "Ljudi govore"


DRAGIŠA LAPČEVIĆ je ejdan od velikih komunističkih vodja u staro vreme sa ovih prostora i treba svi da čujemo jednu lepu emisiju o ovom komunisti i profesoru. Emisija je napravljena 1990 godine i drago mi je da je napravljena jer je na neki način svedočanstvo o prošlim herojskim vremenima. Ako pažljivo slušate emisiju videćete da je sastavljena od pojedinačnih intervjua ne sa očevicima jer to nije biolo moguće ali bar sa decom očevidaca koji su tada bili naravno živi!

IZVANREDNA JE TO IDEJA I ZA DANAŠNJE VREME. Razgovarati bar sa rodjacima nekepoznate ličnosti i tkao saznati podrobne detalje o svemu i svačemu. 

 
Dragutin Dragiša Lapčević (18671939) je bio srpski političar, novinar i istoričar. Bio je predsednik Srpske socijaldemokratske stranke od njenog osnivanja, narodni poslanik Kraljevine Srbije, opštinski odbornik u Beogradu i urednik Radničkih novina.
Veliki međunarodni ugled stekao je glasanjem protiv ratnih budžeta uoči balkanskih ratova i prvog svetskog rata, zalažući se za Balkansku federaciju. U posleratnom periodu je odbio da se priključi boljševicima, nakon čega se povukao iz radničkog pokreta, ne želeći da učestvuje u sukobima zavađenih struja.
Protivio se kako nacionalističkoj, tako i komunističkoj politici, zalažući se za građanske slobode, socijalnu demokratiju i parlamentarizam. Zastupao je politiku konkretnih reformi koje poboljšavaju život radnika.
OSTATAK NA VIKIPEDIJI


No comments: