PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI

PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI
Lepo imanje na brdu iznad SOKOBANJE na prodaju ili zamenu. Moguća gradnja ili obnova lepe stare vile. Moguć svaki dogovor.

NACRTNA GEOMETRIJA

09 May 2013

VLASTIMIR PAVLOVIĆ Carevac 1973


Najveći, Najbolji, Najmuzikalniji i šta sve ne bio je VLASTIMIR PAVLOVIĆ CAREVAC, legenda narodne violine Radio Beograda i cele JUGOSLAVIJE.

Ovo je njegov jedini pravi album, sastavljen od izvodjenja sa manjih ploča, singlova i sa nekim veoma retkim izvodjenjima.

Stvarno sam ponosan što mogu da predstavim ovaj album sad usred leta malo da se opustimo i podsetimo njegovih interpretacija.

ВЛАСТИМИР ПАВЛОВИЋ ЦАРевац

Властимир Павловић Царевац (село Царевац, 9. октобар 1895 — Београд, 10. јануар 1965), био је познати музичар и диригент.
Завршио је Правни факултет у Београду и бавио се адвокатуром, али је музика била његова прва и права љубав. Био је диригент Хора друштва "Абрашевић" и један од првих извођача народне музике на програмима Радио Београда.
Виолину је свирао пуних пет деценија. Захваљујући његовом преданом раду на очувању српске музичке баштине, сачуване су многе народне мелодије, чији је он био највернији тумач. Компоновао је многе познате мелодије, од којих је напознатија "Свилен конац".
Основао је и руководио Народним оркестром Радио Београда све до своје смрти. Био је врсни педагог, учитељ многих певача и свирача.
Наступао је са великим певачима: Вулетом Јевтићем, Даницом Обренић, Милетом Богдановићем, Добривојем Видосављевићем, Миодрагом Поповићем, Анђелијом Милић, Ксенијом Цицварић, Саветом Судар, Василијom Радојчић и многим другима. Поставио је стандарде у вредновању народне музике и био је симбол изворне интерпретације народног мелоса.
Током целог Другог светског рата је био заточен у логорима на Бањици и Дахау.
У Великом Градишту се, њему у спомен, почев од 1995. године, одржава музичка манифестација "Царевчеви дани".

No comments: