PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI

PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI
Lepo imanje na brdu iznad SOKOBANJE na prodaju ili zamenu. Moguća gradnja ili obnova lepe stare vile. Moguć svaki dogovor.

NACRTNA GEOMETRIJA

05 May 2013

Pavle Aksentijević - Psalmi


skinite: Psalmi


Za one koji slave hrišćanske praznike i iščekuju Vaskrs, evo jednog poklona, spoja duhovne i rane muzike.

Na ovom LP snimku iz vremena Jugoslavije akademski slikar Dragoslav Aksentijević-Pavle poje u svom prepoznatljivom maniru, slovenskim grlom muziku vizantijskih majstora vezanih svojim radom, ili posetom za teritoriju stare Srbije, s kraja epohe Nemanjića i ranog otomanskog perioda.
Centar srpke kulture od 12. do 19. veka bio je manastir Hilandar, u Grčkoj. Biblioteka ovog čudesnog manastira čuva oko 181 grčki i 809 slovenskih rukopisa, plus još oko 20 000 štampanih srbulja. Jasno je da ovaj manastir čuva primere srpske srednjovekovne umetnosti i kulture od neprocenjive vrednosti.
Među ovim rukopisima je mnoštvo muzičkih, ispunjenih delima grčkih vizantijskih kompozitora i meloda iz 13. 14. i 15. veka, od kojih su neki, na ovaj, ili onaj način, posetom, ili poslom bili vezani za teritoriju Srbije, uključujući i čuvenog Kukuzelja, koga je nemoguće izbeći u bilo kojoj antologiji vizantijske i pozne vizantijske kalofone muzike.

No comments: