NACRTNA GEOMETRIJA

18 May 2013

Muzičke večeri u Sv. Donatu (1977)




 

Evo retke i dragocene ploče sa arhivskim materijalom sa jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija bivše Jugoslavije i to iz vremena kada je ta manifestacija bila poznata pod imenom Muzičke svečanosti u Svetom Donatu (danas Glazbene svečanosti u Svetom Donatu). Sada kada više nema ni sloge, a ni Jugoslavije ostaje samo da se prisećamo tih dana kada nije bilo bitno da li je glazbeno, ili muzičko, koliko je bilo bitno da je izvedeno na pravi, umetnički način.

Ove svečanosti održavaju se od 1960. godine u Zadru, u staroj istorijskoj crkvi Svetog Donata iz 9. veka. Festival je osmišljen da neguje ranu muziku - srednjovekovnu, renesansnu i ranu baroknu, sa naglaskom na onu ranu muziku sa naših prostora Centralnog Balkana - Srbije, Hrvatske i Slovenije. Na ovom festivalu svoju karijeru su odpočeli neki od naših najznačajnijih ansambla za klasičnu i ranu muziku, poput ansambla Renesans, Muzika Antika, Ars Nova.

Koliko je Jugoslavija i njena kultura bila cenjena govori ova ploča: na njoj ni manje ni više nego britanski ansambl Pro Musica Antiqua peva ranu muziku balkanske Renesanse, od ranog 15. pa do ranog 18. veka, u vreme najvećih domaćih majstora umetničkog višeglasja, ali i prvih jugoslovenskih (srpskih i hrvatskih) narodnih pesama štampanih u Veneciji (kao, na primer, dve pesme Petra Hektorovića iz 15. veka). Prva strana ploče je crkvena muzika, dok drugu stranu ploče zauzimaju ljubavne pesme, madrigali i ostale tada popularne forme.

Ova ploča iz 1977. godine sa svojim zbilja retkim materijalom izašla je nekoliko puta za Jugoton, a 1997. godine, na svoju dvadesetogodišnjicu materijal je remasterovan i obrađen za disk.

 Muzičke večeri u Sv. Donatu

MNOGO HVALA NAŠEM DONATORU ZA MUZIČKE VEČERI U DONATU ali molim ovom prilikom da naš dragi doantor prestane da u naslovu pesama piše slovima ć,č,š i ostalim kako bi se izbegla mogućnost da ti fajlovi ne rade u winampu. UNAPRED HVALA!

No comments: