PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI

PRODAJE SE VELIKO LEPO IMANJE U SOKOBANJI
Lepo imanje na brdu iznad SOKOBANJE na prodaju ili zamenu. Moguća gradnja ili obnova lepe stare vile. Moguć svaki dogovor.

NACRTNA GEOMETRIJA

03 April 2013

Ensemble HORTUS MUSICUS 1981 Monodijska muzika u Hrvatskoj od X do XII veka

 

Evo jedne neobične retkosti iz vremena kada su Jugoslavija i Balkan bili centar muzičkih zbivanja cele Evrope u koji su hitali svi iz sveta, pre svega zbog egzotičnosti i raznovrsnosti repertoara koji je imala da ponudi.
Ova ploča izašla je 1981. godine za Jugoton, kao snimak Muzičkih svečanosti u Osoru, jednom od najboljih festivala rane muzike čitave Evrope. Na njemu može da se čuje kako estonski ansambl Hortus Musicus izvodi najstarije primere srednjovekovne muzike Hrvatske; slično kao i Srbija i Slovenija, Hrvatska je imala bogatu srednjovekovnu kulturu i muziku, različitu od tadašnje zapadnoevropske ali i istočne vizantijske, koju su naučninici počeli da proučavaju i daju joj pravi značaj tek u nekoliko proteklih decenija. Ova istraživanja se nastavljaju i danas, kada više nema toliko sloge i prosperiteta, nego se gleda samo gramzivost, sopstveni interes i svojatanje kulture koja je zajednička, ali hajde da se podsetimo kako je to bilo onda, u zlatnoj eri poleta naše muzikologije:

Muzičke večeri u Osoru

Gospon Luka je počeo fantastično svoj rad na JUGOZVUKU. Hvala gosn Luka. Izvanredan osvrt na jedno doba kad je klasična muzika imala svoje moćne male i zaboravljene festivale.

No comments: