NACRTNA GEOMETRIJA

03 April 2013

Ensemble HORTUS MUSICUS 1981 Monodijska muzika u Hrvatskoj od X do XII veka

 

Evo jedne neobične retkosti iz vremena kada su Jugoslavija i Balkan bili centar muzičkih zbivanja cele Evrope u koji su hitali svi iz sveta, pre svega zbog egzotičnosti i raznovrsnosti repertoara koji je imala da ponudi.
Ova ploča izašla je 1981. godine za Jugoton, kao snimak Muzičkih svečanosti u Osoru, jednom od najboljih festivala rane muzike čitave Evrope. Na njemu može da se čuje kako estonski ansambl Hortus Musicus izvodi najstarije primere srednjovekovne muzike Hrvatske; slično kao i Srbija i Slovenija, Hrvatska je imala bogatu srednjovekovnu kulturu i muziku, različitu od tadašnje zapadnoevropske ali i istočne vizantijske, koju su naučninici počeli da proučavaju i daju joj pravi značaj tek u nekoliko proteklih decenija. Ova istraživanja se nastavljaju i danas, kada više nema toliko sloge i prosperiteta, nego se gleda samo gramzivost, sopstveni interes i svojatanje kulture koja je zajednička, ali hajde da se podsetimo kako je to bilo onda, u zlatnoj eri poleta naše muzikologije:

Muzičke večeri u Osoru

Gospon Luka je počeo fantastično svoj rad na JUGOZVUKU. Hvala gosn Luka. Izvanredan osvrt na jedno doba kad je klasična muzika imala svoje moćne male i zaboravljene festivale.

No comments: