NACRTNA GEOMETRIJA

09 February 2013

Stevan Hristić 1976 OHRIDSKA LEGENDA (Jugoton)


Dugo sam tražio ovaj zvuk, zvuk najpoznatijeg klasičnog dela sa ovih prostora, najpoznatijeg kompozitora sa ovih prostora i zvuk najizvodjenijeg dela posle revolucije i stvaranja Jugoslavije. Zašto je to tako možete poslušati i sami.

OHRIDSKA LEGENDA je pre svega muzika iz baletske predstave i kao takva je možda čak i prijemčivija za uho nego klasična muzika drugogo formata. Uopšte uzev muzika za baletske predstave je uvek interesantnija od simfonija i ostalih vrsta klasike. Za razliku od prošle varijante ovde imamo verziju firme Jugoton.


Evo i nešto podataka o majstoru kompozicije.

Умро је 21. августа 1958. године, композитор и диригент, обдарени полифоничар који је основно надахнуће црпао из народних мотива, један од оснивача Музичке академије у Београду, шеф Београдске филхармоније, диригент Народног позоришта, директор Опере, члан Српске академије наука и уметности и први председник Савеза композитора Југославије. Музичко образовање стекао је у Београду, Риму, Бечу, Лајпцигу, Москви и Паризу.
Дела: оркестарска "Симфонијска фантазија", "Рапсодија", "Врањанска свита", "Поема зоре", "Марш слободе", "Скице за клавир", музичка драма "Сутон", балет "Охридска легенда", ораторијум "Васкресење", сценска музика за драме "Чучук Стана", "Сунце", "Лазарево васкрсење", "Уображени болесник", "Хамлет", "Вечити младожења", "Бура", хорови, соло песме.

Uzgred budi rečeno biće ovo delo izvedeno na ovogodišnjem BEMUSU 2008, i to na dan zatvaranja. Ipak su rešili da obeleže njegovu godišnjicu.

A sad dodatak na sve ovo je drugi snimak istog dela koji je donacija ovom blogu jednog vernog saradnika i može se naći ovde. Inače to je utoliko druga verzija što je sa CD-a ali ipak treba je čuti. Ne mora da znači da je link živ.

No comments: