NACRTNA GEOMETRIJA

21 July 2012

radio emisiija o ZEHRI DEOVIĆ 1981


Lepa kolekcija kaseta sa nasnimljenim emisijama iz nekog prošlog doba ponovo je ovde. Kolekcija je nadjena na buvljaku na Kalenić pijaci i datira s kraja 70-tih i početka 80-tih. To se videlo po nekim albumima modernog new vawe-a iz Engleske tog doba.

No batalimo odvratnu zemlju englesku i vratimo se izvornom lepom melosu sa tla JUGOSLAVIJE, države koju je ta govnjiva engleska i uništila.

ЗЕХРА ДЕОВИЋ

Зехра Деовић (Фоча, Краљевина Југославија, 1938) је позната бошњачка интерпретаторка севдалинки. На програму некадашњег Радио Сарајева још од 1960. је снимала искључиво босанске севдалинке. Пјевајући репертоар традиционалних босанских љубавних пјесама обишла је по неколико пута све континенте. Заступала је бившу Југославију на више интернационалних фестивала етно музике. Снимила је неколика плоча типа ЛП и сингл. За 38 година рада на радију оставила је значајан број архивских снимака севдалинки. Добитница је Естрадне награде Југославије и Естрадне награде Босне и Херцеговине. Живи и ради у Сарајеву.

Zehra Deović (born 1938 in Foča, Kingdom of Yugoslavia) is a Bosnian singer most famous for performing sevdalinka songs. She lives and works in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. She started working at Radio Sarajevo in 1960.

No comments: