NACRTNA GEOMETRIJA

13 February 2012

MLADEN i VOJO stari guslari JUGOSLAVIJE





Ovo je nekad bila lepa donacija najvećeg donatora narodne muzike ovde na ovom blogu i to je ostalo tako kako je. No mi ćemo malo obnoviti ove guslare jer za to ima tražnje. Neobično s obzirom kad se zna koliko su ove pesme teške i komplikovane.

Ovaj način sviranja na jednoj žici je prava tradicionalna stara umetnost iz ovih krajeva. Datira veoma duboko u prošlost i na taj način smo povezani sa svojom prošlošću i nastavljamo tradiciju tog neobičnog pojanja. Danas čak i neki drugi narodi, koji nisu imali blage veze sa tom umetnošću (Hrvati) počinju da se interesuju za ovo i čak po malo prisvajaju i ovu umetnsot što je naravno smešno.

МЛАДЕН И ВОЈО

4 comments:

Anonymous said...

HVALA TEBI I DONATORU

Anonymous said...

Gusle su narodno glazbalo južnog Balkana, s dinarskog prostora, po naravi kordofono glazbalo s jednom ili dvije strune i gudalom. Podrijetlo gusala još nije pouzdano utvrđeno. Dvije teorije posebno se nameću: slavenska i ilirska. Slavenska teorija (kojoj se priklanja i najveći hrvatski muzikolog Franjo Kuhač) smatra da su Južni Slaveni tijekom seobe naroda donijeli gusle sa sobom na Balkan. Međutim, po ilirskoj teoriji gusle su ilirsko glazbalo kojeg Južni Slaveni primaju od Ilira.

Aktivista Neumorni said...

HVALA ya ovaj lepi tekst, kamo sreće da ih je ovakvih više.

Anonymous said...

Sad moze ona guslarska za mene i za sve ostale srbe, KOSOVSKA BITKA