NACRTNA GEOMETRIJA

15 June 2011

RAZNI IZVODJAČI Ventilator 202 - najlepši demo snimci

Ventilator 202 (in Serbian language, meaning: "Electric fan" 202) was a live radio show broadcast by Beograd 202 radio station during 1980s and hosted by Zoran Modli. It was one of the most important shows of Belgrade 's "202" station and possibly also the most important project of its host. It first aired first June 3, 1979. Zoran Modli was its host until late 1987. He later hosted another similar show, Modulacije. "Ventilator 202" was renamed to "501" and hosted by Dubravka Marković, giving it her own style. It was notable for its promotion of local (domestic) demo music, early application of computers and introduction of "absolute radio" concept.

Ventilator 202 was a show done differently than other contemporary radio shows in Yugoslavia. Zoran Modli was not only the show's host but also operated the mixing console and other equipment himself. Essentially he was also a disc jockey.

During the second half of 1980s, Ventilator 202 broadcast computer software recorded on cassette tapes for popular home computers Galaksija, ZX Spectrum and Commodore 64.

Lepa priča ko razume ovo uopšte i veoma tačna, verovatno je neki fan psotavio to tu na smrdljivoj vikipediji. Eto nama opet ZORANA MODLIJA kao genija alternativne i demo scene ondašnje JUGOSLAVIJE. Ovo je izbor najlepših pesama sa njegove tri ploče koje ja nikako da složim i postavim ali ima vremena.

NAJLEPŠI SNIMCI VENTILATORA 202

01.GARI GARINCA: "Negacija"
Jedan od najzivopisnijih demo-snimaka sarajevskog instant-benda iz sredine osamdesetih sa Demo Top 10 liste "Ventilatora 202".

02.TAM-TAM: "Jockey"
Poeticni zvuk divnog niskog benda "Tam-Tam" iz 1985. Pesma je bila favorit Demo Top 10 liste u tadasnjoj Modlijevoj emisiji "Ventilator 202".

03.ATLANTSKI POREMECAJ: "Nista se ne dogadja"
Zadarska grupa, jedan od favorita Demo Topa i deo koktela sa "Ventilatorovog" drugog LP-a iz 1984. godine. Muzika, tekst i vokal Tonci Pajkin.

04.FLEKE: "Slatka mala"
Izvanredna i za danasnje pojmove vrlo u trendu, pop pesma niskog sastava iz 1985. Snimljena je u beogradskom studiju "Kazablanka". Nalazi se na trecem LP-u "Ventilatora".

05.IMPERIUM OF JAZZ: "Japanska stvar"
Rani snimak kasnije dugovecnog novosadskog klupskog benda. Uvek raspolozeni za zanrovske eksperimente, dugo su trajali na "Ventilatorovim" demo-top listama. Snimak je iz 1985. godine.

06.KARLOWY VARY: "Ratnici"
Zagrebacki bend sa uzbudljivim Varjinim vokalom i idejnim vodjom, Tomom In der Muhlenom (pseudonim). Psihodelicna atmosfera, odlicna rok podloga i isto takva produkcija iz studija "STS". Debitovali na Demo topu i na trecem albumu "Ventilatora", 1985. Kasnije radili i samostalne LP projekte.

07.KONJAK: "Ona i ja"
Rijecki bend iz 1984. godine. Pesma ima zaista zaraznu energiju, a poredjenje sa ranim "Idolima" (u nesto tvrdjoj varijanti) namece se samo od sebe. Jedan je od rekordera po vremenu boravka na Demo Top listi "Ventilatora 202".

08.LA STRADA: "Okean"
Slobodan Tisma, mladi novosadski kantautor i personifikacija grupe La Strada, spevao je 1985. ovaj lament tragicno nastradalom prijatelju. Nesto najlepse sto se ikada pojavilo u domacoj pop muzici! Petnaest godina kasnije, "Veliki prezir" je uradio rivajval ove pesme, takodje sa velikim uspehom. La Strada je sa "Okeanom" dugo vladala vrhom Demo-topa, ali je na "Ventilatorovom" LP-u iz 1985. osvanula sa pesmom "Zelja".

09.REX ILUSIVII: "Arabia"
Mitar Subotic, alijas Rex Ilusivii, novosadski eksperimentator i individualista dostojan postovanja, tragicno je izgubio zivot u Sao Paolu, 1998. godine, gde je ziveo i stvarao tokom devedesetih. Najveci deo tog vremena proveo je sa, takodje pokojnim, Milanom Mladenovicem (EKV) i to je odavno vec uslo u rok antologiju. Pojava svake nove kompozicije, tada ranog Subotica, bila je pravi dogadjaj na Demo topu. Ima ga na dva "Ventilatorova" LP-a, a "Arabija" je sa vol.3 iz 1985. Tekst i vokal Igor Popovic (tada frontmen grupe "Djakarta"), gitara Tomo In der Muhlen (Karlowy Vary), marimba Firci i saksofon Dese Molnar.

10.SAYONARA: "Neka draga lica"
Snimak nacinjen u studiju XIII Radio Beograda. "Sayonara" su bili Dejan Djakovac (muzika, tekst, sintisajzeri) i Nebojsa Bogojevic (vokal). Divno je setiti ih se kroz ovu nostalgicnu pesmu, koja je bila i na Demo topu i na trecem albumu "Ventilatora" iz 1985. godine.

11.S.T.R.A.H.: "Nocas"
Jedan od najboljih i, na zalost, najkratkovecnijih beogradskih bendova! Snimak je sa Demo topa iz 1985. Grupu je vodio tada neprikosnoveni rok-kriticar Aleksandar Zikic, a bubnjeve svirao kasnije poznati radio i TV novinar Aleksandar Sasa Timofejev.

12.URSULA I PROVINCIJALAC: "Budilnik za Radmilu P."
Jos jedna grupa iz Nisa, takodje specijalzovana za efektan i melodican pop. Snimak je nacinjen u studiju "O". Idejni vodja Ursule bio je Zlatko Ilic (muzika, tekst, vokal), a drugi vokal i sintisajzeri - Violeta Moldway. Dugo na Demo topu, a takodje i deo koktela sa treceg albuma "Ventilatora" iz 1985. godine.

No comments: