NACRTNA GEOMETRIJA

03 May 2011

MILE LUKOVIĆ Otrgnuto od zaborava


Čast mi je da prvi put na intrnetu predstavimo pevača kao što je MILE LUKOVIĆ. Istina, bilo je ovde dva ili čak tri singla ali ovo jekolekcija napravljena od strane njegove porodice i pre sveg aćerke Tatjane, koja nam je velikodušno ustupila ovu kolekciju, priznaćete malo znanu ali izvanrednu.

Dakle danas na praznike rada slušamo jednog, pomalo zaboravljenog pevača koji je nekad bio vrh naše lepe muzike. Tekst koji sledi dobismo od Tatjane, njegove ćerke. MNOGO HVALA TATJANA!

Miodrag Luković ( 1934- 2008)-kratka biografija

Miodrag Lukovic, ekonomista i pevac zabavne muzike, šlagera, grčke muzike i starogradskih romansi, svoju pevačku karijeru započeo je 1953. godine, kada je na studentskom takmičenju džez okestara i pevača osvojio prvu nagradu publike i drugu žirija i položio audiciju na Radio Beogradu, pesmom Žarka Petrovića.

Pedesetih godina, popularna muzika sa Zapada se prepevavala i prevodila. Muzika se izvodila na igrankama u DK”‘Božidarac” , stadion “Guberevac’ , “Mali Kalemegdan” , “Tašmajdan”, DIF, najčeće uz pratnju orkestra Dinamo. Na tim igrankama i Mile Luković je započeo svoju profesionalnu karijeru pevača.


Šezdesetih godina snimali su se zabavni, šou programi na kojima su muzičari nastupali zajedno sa zabavljačima i humoristima u Domu sindikata, na Kolarcu i drugim mestima u Beogradu. Miodrag Luković je tih godina nastupao sa, tada, najpoznatijim muzičarima, pevačima i zabavljačima. Pomenućemo samo neke: pevače kao što su Dusko Vidak, Mirko Šouc, Dusko Radetić, Dragan Beljin, Mihailo Živanovic, Voja Jovanović, Pavle Stefanović, Djordje Marjanović, Duško Jaksić, Nada Knežević, Ljiljana Petrović, Dragan Toković, Radmila Karaklaić itd; i zabavljače, kao što su Čkalja , Raf, BrankaVeselinović.


Mile Luković je snimio 24 kompozicije, a prvu singl ploču “Kristinka “ snimio je pocetkom 60-ih godina uz pratnju ansambla usnih harmonika “Pet kao jedan”. Sledeća kompozicija, ”Za rodjendan”, bila je medju 10 najslušanijih ploca tog vremena, kako su tada pisali “Politika” ‘Borba”i “Novosti”. Slično je bilo i sa prepevanom pesmom “You are my sunshine” (“Ti si moje sunce”). Muziku za njega su uglavnom pisali Radoslav Graić i Radomir Ristić, a reči pesama je uglavnom pisao sam. Kasnije vrlo popularnu pesmu “Šta ta briga kako živim” prvi je snimio. Prvi je pripremio i snimio pesmu “ Mansarda mali stan “ , koja je kasnije bila snimljena više puta. Sve ploce su snimljene za “Jugoton” u Beogradu, većina uz muzičku pratnju kvarteta gitara Velje Teodosijevića.

U medjuvremenu je postao ekonomista i zaposlio se, ali je nastavio da se bavi pevanjem i snimanjem kao solista kvarteta gitara Velje Teodosijevića. Iako se profesionalno više nije bavio pevanjem, pevanje mu je dugo ostalo hobi. Nastavio je da nastupa u restoranu “Hiljadu ruža” I Klubu palate “Beogradjanka”.

Prestao je da se bavi pevanjem 1988. godine, da ustupi mesto mladjima , kako je govorio, i otišao u penziju. Tada je postao ribolovac. Bio je društven, duhovit, omiljen. Tako je bilo do poslednjeg časa kada nas je napustio u svojoj 75 godini.


No comments: