NACRTNA GEOMETRIJA

02 December 2010

GUSLARI Jugoslavije 1 deo


Opet smo sa guslarima, tim junacima recitacije i pesme na instrumentu sa jednom žicom koja je u potpunosti dovoljna da prikaže kompletnu epiku bilo kakvog dogadjaja ako ste naravno majstor na tom instrumentu.

Teme su raznolike jer instrument pripada srpskom i crnogorskom narodu ali ako je verovati neverovatnoj ideji hrvatskog sajta SKLADIŠTE imaćemo uskoro i hrvatske legende odsvirane na guslama pošto oni sada tvrde da je to instrument koji ISKLJUČIVO pripada samo hrvatskom narodu a da je do tada neopravdano pripisivan samo Srbima i Crnogorcima. No šalu na stranu mi smo ovde da slušamo guslare a ne novopečene hrvatske guslare i čućemo ih na gomili pošto je jedan čovek tu kolekciju sakupio bez reda i poretka pa se na tome izvinjavam ali snimci su odlični. Po neki od tih snimaka su i bili ovde ali kažem ja da tog zvuka nikad dosta jer je autentičan i vodi nas kroz vekove duboko u prošlost sve do Filipa Višnjića (jel on možda bio Hrvat?) koji je proglašen srpskim Homerom.

GUSLARI na gomili prvi deo

Fiddle is somehow the very top original instrument from these parts of the world. It belongs to everybody but is connected to the top Sebian and Montenegro singers and performers. The first and the one called Serbian Homer was Filip Višnjić.
The themes are epic and always dedicated to some history event. It was always some event from some battle or some tragic moments from our (Serbian or Montenegro) history.