NACRTNA GEOMETRIJA

22 November 2010

ANDY WILLIAMS Aniversary song (Predrag Ivanović)



Još jedan veliki, veliki majstor šlagera iz amerike je, izgleda, upotrebio naš starogradski manir pesama koje su se pevale na početku XX veka u Srbiji i potom u Jugoslaviji (onoj prvoj) i otpevao pesmicu Aniversary song sa albuma koji se zove WEDDING ALBUM i posvećen je venčanju kao jednom najlepšem momentu u životu čoveka. Upravo sad dok slušam radio JACK FM sa jedne kasete sa buvljaka i čujem jako dobre američke ritmove postavljam i ovu lepu pesmu da se podsetimo koliko je ustvari značajan lk zvani PREDRAG IVANOVIĆ jer mislim da je ovo napravljeno po njegovoj ideji, odnosno jadni i neobrazovani Andy nije ukapirao da je to samo jedna stara gradska pesma iz ovih krajeva.

ANIVERSARY SONG

Andy Williams is singing one old romance song from the Balkans, perhaps written by the idea o Mr Predrag Ivanovich, great vocal maestro and jazz trumpetter from YUGOSLAVIA. This, of course, has to be checked, so if anyone of you knows anything about this LP please contact me. Of course, you ladies can find this full album on my blog
ZABORAVLJENI ZVUCI - FORGOTTEN SOUNDS
very sooooooon!

3 comments:

Anonymous said...

Mislim da je u pitanju zabuna. Ne radi se o Predragu Ivanovicu, vec se kompozitor zove Jozef Ivanovici, iako mu je ksteno ime Jovan Ivanovic i iz Temisvara je.
Ova pesma se zove Donauwellen-Dunavski talasi (valovi), a Jevreji je zovu Chassenah song ili rodjendanska pesma i pevaju je svi veliki operski pevaci jevreji, kao sto su npr Jan Peerce, Richard Tucker itd. Cija je stvarno ostaje nejasno.

Aktivista Neumorni said...

Da ovo mi objašnjenje deluje jako blizu istini. Ipak sam dobro primetio da je ovo pesma koja je u štimungu naših starih gradskih romansi ali je neobično da je svojataju i Jevreji. Nema veze ipak smo svi zajedno otkrili jedan lep veliki kuriozitet.

cikazoki said...

Nema dileme, pesmu je komponovao Iosif Ivanovici, Rumun, 1880. Pod nazivom Dunavski valovi. Sredinom proslog veka otkrili su je Amerikanci i preuredili je kao The Anniversary Song, pocev od Al Jolson-a (pogledajte film The Jolson Story iz 1946). U Billboard Hits-u za 1947. ima je cak u 4 verzije. Inace je veoma popularna i ovaj valcer ste mogli da cujete u mnogim filmovima i domacim i stranim.