NACRTNA GEOMETRIJA

01 November 2010

BRANKO ĆOPIĆ 197_ Ježeva kuća i Oglasi šumskih novina (YU)


Stigosmo i do ovog dela moderne dečje književnosti JUGOSLAVIJE, "Ježeve kućice" od Branka Ćopića. Priča kao i svaka druga osim što je nebrojeno put aigrana u pozorištima Juge i recitovana na radiju.

Izvanredna priča, pre svega poučna, pa čak i politički korektna. SVE ŽIVOTINJE U ŠUMI ŽIVE RAVNOPRAVNO! Da su političari možda pažljivo iščitavali ovu priču JUGOSLAVIJA bi se održala, to je moja ideja.

No JUGOSLAVIJE nema ali je ostala jedna izvanredna priča kao jugoslovensko nasledje, čak i posle nesrećne smrti pisca BRANKA ĆOPIĆA koji je bio sigurno najveći dečji pisac svoga doba. On je bio pisac i drugog bestselera JUGOSLAVIJE "POEME 1941" za koju je muziku napisao Kornelije Kovač a odsvirala je maestralno KORNI GRUPA. Branko Ćopić stvarno živi u srcima svih nas kao legenda. Setimo se samo "Družine Pere Kvržice" za koju mogu i ja da kažem da sma odrastao uz tu priču.


Da ovaj prikaz bude potpun pobrinuo se JUGOZVUK tako što vam je poklonio i celu priču iz jednog od najstarijih izdanja Juge iz 1963 čija naslovna strana je dole. Mislim da se to izdanje i dan dans objavljuje u tom obliku sa tim istim ilustracijama koje su izvanredne. Hvala BRANKU ĆOPIĆU za lepe knjige uz koje smo proveli detinjstvo! Čitajte ovo delo svojoj deci i verujte biće presrećna. Sve stranice ove knjige su skenirane u boji i mogu se posle iskopirati u kopirnici.


2 comments:

Unknown said...

Nisam shvatila da li je ovde samo prikaz omota knjige i etikete kasete
Branka Copica ili postoji i audi fajl
knjige
Ne vidim nikakav link za download nekog fajla , pa molim za pojasnjenje
posta

Anonymous said...

moze li ponovnii upload "Jezeve kuce" molim lijepo :) svaka cast na odlicnom blogu! pozdrav