NACRTNA GEOMETRIJA

04 December 2009

DUSAN RADIC 1974 Vukova Srbija


Volim ovu ediciju SAVREMENIH JUGOSLOVENSKIH KOMPOZITORA jer to zaista i jeste, jedan izvanredan presek kroz modernu klasičnu muziku ondašnje Jugoslavije.

DUŠAN RADIĆ zaista zauzima visoko mesto jer je stekao i internacionalnu slavu. Komponovao je muziku za strani film D+ingis Kan, znate onaj stari film sa Omarom Šerifom i slično.

Dušan Radić (1929), kompozitor i akademik.

U Somboru je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Istovremeno je pohađao i muzičku školu Srpskog crkvenog pevačkog društva. Godine 1941. seli se u Beograd gde nastavlja školovanje u Drugoj muškoj gimnaziji i u Muzičkoj školi Stanković. Muzičku akademiju u Beogradu upisao je 1946. godine. Diplomirao je kompoziciju u klasi prof. M. Živkovića.

Bio je slobodan umetnik punih 25 godina (od 1954. do 1979). Godine 1979. izabran je za profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu gde se bavio pedagoškim radom do penzionisanja. I danas rado posvećuje vreme podučavanju mladih kompozitora.

Stručno se usavršavao u Parizu, Moskvi, Rimu, Rigi, Kojevu, Sankt Peterburgu, Pragu i Londonu. Aktivan je u muzičkom životu zemlje četiri i po decenije. Član je Udruženja kompozitora Srbije još od 1949. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja (Nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije 1954; Oktobarska nagrada grada Beograda 1959; nagrada Petar Konjović 1972. idr).

Autor je preko 200 opusa različitih žanrova, a pisao je i muziku za pozorište i film.

Lista važnijih kompozicija:

  • Muzičko-scenska: opera Ljubav – to je glavna stvar; balet Balada o mesecu lutalici;
  • Orkestarska: Sinfonietta; Concertino za klarinet i orkestar; Varijacije na narodnu temu; Simfonijske slike; Divertimento za gudački orkestar, vibrafon i udaraljke; Sinfonia serena.
  • Klavirska: Tri preludijuma; Sonata lesta; Svita za klavir. *Kantate: Ćele-kula; U očekivanju Marije; Uspravna zemlja; Učitelji; Vukova Srbija; Vučja so, Oratorio profano.

No comments: