NACRTNA GEOMETRIJA

30 May 2012

ESPERANTO u Jugoslaviji 1984


Još jedan primerak zvukova stare nam naše Jugoslavije a to je zvuk sintetičkog jezika ESPERANTA. Naime na ovoj kaseti je bilo snimljeno jedna emisija esperanta za naše podneblje i snimljen je glas tada famozne pevačice RAFFAELLA CARRA kako priča na esperantu i to, kao slučajno baš o Jugoslaviji i svim njenim lepim gradovima, počevši od Beograda.

Ovi zvukovi su snimljeni sa radija i vrlo su autentični i solidni. Predlažem da čuejte jedan jezik koji je imao nekada u Jugoslaviji klubove i to po svim republikama. Jugoslavija je bila "velesila u ovom jeziku".

Priča o JUGOSLAVIJI na esperanto jeziku

Есперанто
(енгл. Esperanto) је плански креиран језик предложен за међународни други језик. Његове основне карактеристике је сачинио Лудвиг Лазар Заменхоф 1887. године.Назив „есперанто“ потиче од псеудонима под којим је „Прва књига есперанта“ објављена:Доктор Есперанто — неко ко се нада да ће овај језик постати међународни (помоћни) језик свих људи. Данас је есперанто у употреби у разним сферама живота, укључујући путовања, дописивање, културну размену, књижевности оригиналној и преведеној и литератури (уопште) и у неким школама се учи факултативно.


2 comments:

lajso said...

Baš me zanima šta je sa ROKNOSTALGIJOM, nestade...Zna li itko zašto? Hvala...

Aktivista Neumorni said...

Stvarno ne znam ali ga razumem u potpunosti. Mnogi sajtovi su tu da bi se pričalo i razgovaralo ali mnogi ljudi samo dodju i skidaju muziku i pobegnu. Znam čoveka ovako sa sajtova i mislim da je taj sajt bio super. Možda ga samo reparira ili popravlja ili ga je premestio na drugu lokaciju.
No mozda se umorio od vas dosadnjakovic akoji samo skupljate muziku i pobegnete i samo zakerate o linkovima. Ima ih ovde koji mi dolaze samo da kažu kako su linkovi pokvareni i slično, ili im stalno nešto smeta i slično.

Možda mu je i dojadilo.

I meni će jednom sigurno.