NACRTNA GEOMETRIJA

06 January 2009

Glasbena sola DOMZALE 1950-1980


E ovo je pravi raritet sa stanovišta zastupljenosti ploča na kojima sviraju djaci muzičkih škola po Jugoslaviji. Ovo je veoma velika retkost i kad se pogleda da su svi izvodjači i kompozitori upravo deca i njihovi nastavnici iz ove škole. Ovo je dokaz i teorije da su komunisti najviše imali novca za razvoj umetnosti. Dakle ovako jedno malo mesto kao što je (bilo?) Domžale ima muzičku školu!? Pogledajte samo godište te škole, ako 1980. godine slave 30. godina postojanja znači da ako danas slave uskoro će 60-ta godišnjica?

Izvanredan repertoar kompozitora koji su profesori te škole, izvodjači su naravno đaci te čkole a "saučesnici" su i dečiji hor osnovne škole JOSIP BROZ TITO iz istog gradića.

Na prvoj strani je nekoliko manjih dela za solo instrumente a na B srani nastupaju sa pomenutim dečijim horom.

Sve u svemu vrhunski raritet za sakupljače zvukova sa tla Jugosalvije.

Voleo bih da mi neko napiše da li su neki od ovih muzičara sa pločepostali poznati izvodjači u Sloveniji danas ili da se samo jave da kažu malo više o ovoj školi. Unapred hvala.

1 comment:

Khmer Rouge said...

Ha, ah, ne morem verjeti, jaz prihajam iz Domžal. V našem mestu smo imeli tri osnovne šole: Josip Broz Tito, Vencelj Perko (to je bil neki lokalni aktivist OF-a, ki so ga ubili Nemci) in Šlandrova brigada, ki sem jo jaz obiskoval. Glasbena šola še vedno obstaja, tu je link: http://domzale.glasbenasola.org/ Ali so kateri od teh mladih glasbenikov postali znani izvajalci v Sloveniji, vam težko povem, ker se imena na ovitku (omot) zelo slabo vidijo. Lahko pa vam povem, da je Tomaž Habe danes zelo prominentna osebnost v slovenskem glasbenem življenju. Link: http://sl.wikipedia.org/wiki/Toma%C5%BE_Habe
Se opravičujem, da pišem v slovenščini, sem mlajša generacija in ne znam več dobro srbo-hrvaško.
Pozdrav!