NACRTNA GEOMETRIJA

21 May 2010

KRAGUJEVAC - Krvava bajka


Ovakva izdanja su bila česta u Jugosalviji jer svi narodi su imali neke svoje revolucionarne repere zbog kojih su im se svake godine vraćali i odavali poštu. Jedan od najtužnijih je svakako streljanje djaka u Kragujevcu, koje je nemačka soldateska izvršila kao odmazdu na ubistvo njenih kadeta u eksploziji voza nadomak grada. Za ovaj zločin, kao ni za druge zločine mi, Srbi i Jugosloveni NIKAD nismo primili izvinjenje nemačkog naroda. Šta reći osim da je o tome napisano mnogo knjiga kako literarne sadržine tako i faktografske.

Desanka Maksimović je napisala Krvavu bajku (koju ovde recituje Marija Crnobori) a Radoje Radovanović je napisao poemu Kragujevac (koju ovde recituje Rastko Tadić) sa istom tematikom. Ovo je izdanje firme Diskos. Imate kompletan omot i to je singl.

Ponovićemo link do OVOG LEPOG IZDANJA o tom tužnom dogadjaju iz NOB-a kada je počinjen ratni zločin od strane nemačkog wermachta i to jedini poznati ratni zločin počinjen od strane te vojske iz pakla u II Svetskom Ratu na tlu JUGOSLAVIJE.

No comments: