NACRTNA GEOMETRIJA

19 September 2020

Recital JOVANA JOVIČIČA 1961 Sovjetsko izdanje (10"LP)



RECITAL JOVANA JOVIČIĆA po izborru sovjetskog izdavača MELODYA iz bog te pita koje godine! Jedno izvanredno izdanje, pogotovu štomislim da su ovo snimci ponovo snimljeni za sovjtesku izdavačku kuću a ne samopreuzeti snimci sa naših ploča, mislim da je ovo veliki raritet za sakupljače JOVANA JOVIČIĆA i njegovog lika i dela drugarice i drugovi!


Molim vas da obavezno pročitate fantastično lep komentar Dubravke Jovičić, njegove ćerke ovde u komentarima gde ona lepo objašnjava kompletnu neverovatnu priču o ovom albumu! A priča je neverovatna! MNOGO HVALA drugarici Dubravki i i želiimo joj sve najbolje u životu i radu. i želimo svi da joj kažemo koliko se visoko kotirao gitarrista JOVIČIĆ u jugoslaviji i ovde čuvamo sećanje na njega!

2 comments:

Unknown said...

Поштовани,

Нисам раније наишла на овај линк, па сам се веома обрадовала сазнању да неко поседује примерак једне од плоча мог покојног оца, Јована Јовичића заиста из "богтепита" које године и то, из некадашњег СССР-а! На плочи су снимци које је Јован снимао у Москви - нису преузети са неких од плоча у издању ПГП РТС-а. Совјетска "Мелодија" објавила је Јовичићу три ЛП издања за које ја знам. Прво је било 1958.године након међународног такмичења у Москви 1957.године. За ту плочу мој отац је сазнао од Едварда Кардеља на неком пријему те 1958.године. Кардељ му је послао свој примерак уз напомене како да користи плочу, али како Јован није имао ни грамофон, није могао да је преслуша. већ је само записао податке са омота. Приликом концертне турнеје 1961.године организатори су га одвели поново на снимање у студио Московског радија, али тата је пре почетка снимања замолио да му донесу примерак плоче коју је видео у Београду. Није одмах добио своју плочу - прилично су се натезали и тек кад се он демонстративно спаковао да изађе из студија, брзо је реаговао неки од шефова те је, на крају добио чак 10 примерака поменуте плоче. На пет примерака је морао да плати царину приликом уласка у тадашњу Југославију, јер је било дозвољено да се унесе само пет плоча. Није вредело убеђивање да су то плоче са његовим снимцима, његове плоче.
Плоча коју сте Ви овде приказали је снимана највероватније баш те 1961.године у Москви. Ако будем пронашла неки прецизнији податак о њој, јавићу Вам преко овог блога, ако још увек буде актуелан.
Срдачан поздра, Дубравка Јовичић
19.09.2020.

Aktivista Neumorni said...

Draga drugarice Jovičić
Ovo je najlepši komentar na ovom blogu u poslednjih godinu dana pod korona virusom. Vi ste verovatno "ona" Dubravka Jovičić?
Mnogo vam hvala što ste se javili jer sam ja veliki poštovalac lika i dela drug aJovana Jovičića. Da ne pričamo o tome da sam bio student na faklutetu Arhitekture kad je vaš otac bio profesor na ETF i tako sm ga ponekad mogao videti.