NACRTNA GEOMETRIJA

01 November 2010

MIODRAG TODOROVIĆ Krnjevac 1980 Kola (YU)


Lepo je videti poznatog harmonikaša KRNJEVCA na ovoj fino uradjenoj kaseti firme RTL iz Ljubljane, JUGOSLAVIJA.

Fino je iz više razloga. Srpski izvodjač izdaje aksetu u Sloveniji isto kao što su i slovenački izvodjači izdavali kod PGP-a. TO je bio opšti trend.

Ponekad su u Sloveniji imali više sluha za neke ansamble iz Srbije, ponekad se u Srbiji imalo više sluha za neke ansamble iz Slovenije i tako dalje i tako dalje i tako dalje sve do neslavnog raspada naše lepe zajedničke domovine 1992. godine.

Ova kaseta me je potakla više da pričam o našim odnosima jer odražava mnoge stvari. Pazite samo tu pedantnost u odabiru tema gosn Krnjevca i kvalitet snimka. Izvanredna slika (pretpostavljam negde iz Srbije). Sve u svemu malo remek delo izdavaštva.

Znalo se da je u toj JUGOSLAVIJI muzičarima bilo bitno samo da objave svoj album, NIJE NIKAD BILO BITNO GDE ĆE GA OBJAVITI. To su sve bile profesionalne firme, sa odličnim studijima za snimanje. Ako se imalo para snimalo se u inostranstvu ali su se ploče rezale kod nas. Kasete takodje. JUGOSLAVIJA je gledano kroz muziku bila pravi "lonac nacija", kako to već kažu odvratni ameri, i to se smatralo kao normalnim. Evo ovih dana je PARNI VALJAK napunio za dva dana Arenu u Beogradu. To je normalno, muzika zaista briše granice

ЗАТО ЋЕ ЈУГОЗВУК ДУГО ДА ПОСТОЈИ ЈЕР ТО ИМА СМИСЛА

No comments: