NACRTNA GEOMETRIJA

21 October 2010

JOSIP GOSTIĆ 196_ Tenor


Веома стара и лепа плоча-сингл са четри композиције овог изванредног вокала. Теме су из четири различите опере светског гласа.

Да бисмо мало сазнали о овом изванредном певачу послужићемо се онлајн биографијама које Хрвати и Словенци одавно имају о сваком важном човеку ЈУГОСЛАВИЈЕ иако је можда само рођен тамо а радио свуда по целом свету. За нас Србе се не може рећи да смо обрадили ишта тако детаљно као ова два народа, бар на интернету.

ЈОСИП ГОСТИЋ пева на ЈУГОЗВУКУ

Josip Gostič (Homec kraj Kamnika, 5. ožujka 1900. - Ljubljana, 25. prosinca 1963.), operni pjevač.Studirao je u Ljubljani i Beču. Od 1937. kao tenor bio je prvak Opere HNK u Zagrebu, zatim član Bečke državne opere, a potom opet u Zagrebu. Gostovao je u milanskoj Scali, pariškoj Grand Operi, Velikoj Britaniji i dr. Na Salzburškim svečanim igrama 1952. tumačio je glavnu ulogu Midasa na praizvedbi opere "Ljubav Danaje" Richarda Straussa. Ostvario je gotovo cjelokupan repertoar spinto i dramskih uloga, a među najvažnijim su Verdijevi likovi Radames ("Aida"), Manrico ("Trubadur") i Otello, Wagnerovi Lohengrin i Parsifal, Bisetov Don Jose ("Carmen"), te Porin Vatroslava Lisinskog i Gotovčev Ero.

Све у свему апелујем на браћу коај има блогове порадите мало на томе да бар на својим блоговима ако причате о личностима из историје ЈУГОСЛАВИЈЕ бар псотавите оно што су урадили остала наша некад браћа, сада полубраћа или само комшије. То је бар неки начин да се одужимо некадашњем нашем заједничком суживоту. ХВАЛА!

No comments: