NACRTNA GEOMETRIJA

24 June 2010

JUGOSLAVIJO, neformalna himna Jugoslavije na esperanto jeziku


EVO NAMA JEDNOG APSOLUTNO NOVOG ZVUKA NA OVOM BLOGU KAKVOG DO SADA NISTE ČULI INAČE NIGDE. OVO JE PREMIJERA NA OVOM BLOGU I KAO TAKVA ZASLUŽUJE JEDNU MALU PRIČICU.

Pesmu JUGOSLAVIJO svi dobro znate i ona je postala poznata širom Juge kao neka neformalna himna nakon smrti Josipa Broza TITA, našeg doživotnog predsednika. Nije baš jasno ko je napisao ovu pesmu jer o tome ima malo podataka ali znamo da su je svi izvodili. Ko je ovu pesmu prvi izveo, taj ju je verovatno i komponovao. Veoma veoma lepa pesma.

Ovde je imate u prevodu na esperanto jezik iz nekih 80-tih godina od strane PETRA VUKOMANOVIĆA. Peva je neka gospodja koja se zove Jelena Pravica i poznati je lekar iz Beograda u privatnoj režiji. Snimak je pronadjen na kaseti na buvljaku na Bajlonijevoj pijaci prošle godine.


This song is an unformal anthem of Yugoslavian people dedicated to the deceased president Josip Broz TITO. It was a great hit during the 80-ties in Yugoslavia. 


Ovaj gore tekst je tu samo da nas podseti malo uz koju smo himnu rasli i stasavali dugi niz godina pre ove "demokratije".

No comments: