NACRTNA GEOMETRIJA

13 August 2008

Софка Николић Највећа певачица севдалинки са простора Југославије


Био је тачно 12. мај 1968. године. У Београд је стигла прослављена звезда мјузик-холова, тамнопута Жозефина Бекер. Међу ,,крем друштвом’’ које ју је дочекало на аеродрому Сурчин била је и већ скоро заборављена Софка Николић. Стигла је аутобусом тог јутра из Бијељине да буде специјални гост најтиражнијег југословенског листа ,,Вечерњих новости’’ и да се у режији тог листа деси сусрет две некадашње певачке величине

По изласку из авиона прослављена Жозефина се међу првима поздравила са Софком и изненадила се видећи је другачијом него што ју је замишљала након тачно 41 годину, колико је протекло од њиховог загребачког загрљаја и ноћног провода. Филм успомена је кренуо.

Док је Софка била 1927. године у Паризу на двомјесечном снимању грамофонских плоча и приређивала концерте, у Југославију је стигла Жозефина Бекер. И док је Софка ,,палила и жарила’’ у Паризу, Жозефина је то исто радила у Београду. Онда се одједанпут пронела вест коју је штампа објавила са крупним насловима - Софка се не враћа у Београд, него ће по повратку из Париза наставити каријеру у Загребу! Жозефина је у Београду приредила пријем поводом Софкиног одласка из Београда!? Било је то у хотелу ,,Асторија’’.

У то вријеме све што се могло прочитати о Жозефини и Софки имало је крупан наслов и најбоље мјесто у новинама. Да ли ће Софка остати у Загребу, да ли ће се задржати у Паризу, да ли јој је Жозефина помутила славу, да ли је темпераментнија Софка или Жозефина? Онда би се одједанпут пронела вијест да су добре пријатељице...

Док је Жозефина Бекер наступала у сукњи од бананина лишћа у хотелу ,,Асторија’’, Софка је право из Париза, гле чуда, приспела са својим великим оркестром у Загреб. Још прије одласка у Париз, имала је уговорено гостовање у ресторану ,,Коло’’. Штампа је у Загребу Софкин долазак пропратила бурно као својеврстан догађај. Сваки концерт посебно је коментарисан. До детаља је описиван сваки Софкин корак. Цитирамо:

- Као што је познато, по повратку из Париза позната београдска певачица севдалинки Софка, дошла је у Загреб на - гостовање. У Паризу је певала за грамофон, а овде у Загребу пева за публику, исто онако као што је певала у Београду: исти репертоар, иста музика, исти Паја...

Један дио штампе се побунио тврдећи да се интелектуалци љуте против оваквих сензација које нису ,,чиста уметност’’.

Жозефина Бекер није могла издржати и кренула је из Београда у Загреб да види и чује ту Софку Николић о којој је много читала и слушала. У ресторану ,,Коло’’ кришом је ушла са својим мужем грофом Пепитом. Иза кулиса слушала је Софку. Песма ју је дирнула у срце. Глас се разливао и падао као мелем на романтична срца бројне публике. Величанствена Жозефина Бекер није могла издржати. Пришла је Софки! Поздравиле су се. Одједанпут, новинари су имали пред собом сензационалну сцену - ,,Краљица севдаха’’ и ,,Црна перла’’ у загрљају!!!

- Био је то наш први сусрет од којег почиње велико пријатељство, причала нам је Софка Николић у интервјуу који је аутор ових редова водио с њом 1975. године.

- Провеле смо ту ноћ заједно са својим друштвима. Нико тада није могао претпоставити да ће нас задесити слична судбина и да ће нам једнога дана циљ бити потпуно исти - брига о туђој дјеци.

И док су се послије четрдесет једну годину успомене низале на београдском аеродрому, узбуђена Жозефина Бекер је понављала:

- Па зар си то ти? Толико си се променила да те не познајем. Певаш ли још? Шта је с тобом? Једва сам те препознала. Ти си ми сада најлепши поклон.

Софка је уместо одговора запитала стару пријатељицу где јој је гроф Пепито.

- Умро је давно. Још много чега ми је прешло преко главе, одговорила је Жозефина.

Онда је Софка смогла снаге и испричала своју трагедију. Причала јој је о смрти седаманестогодишње кћерке, како се повукла у тугу и да живи у Бијељини. Жозефина се окренула бројним присутним личностима из свијета музике, међу којима је био и Арсен Дедић:

- Сећам се када сам је први пут видела и чула у Загребу. Нисам разумела ниједну ријеч, али сам схватила емоцију, чула сам сваки откуцај њеног срца. Она је моја велика љубав. То је жена која у оно време није гледала што наступам у хаљини од банана. Она ми је дала велику подршку.

Стекао се утисак да се Арсен мало збунио, па чак и застидио, јер по свему судећи није ништа, или је премало до тада знао о Софки.

У разговору који је вођен исте вечери Софка се обратила Жозефини:

- Чујем да си у великим невољама због дугова. Знам да си усвојила дванаестеро сиромашне деце и да бринеш о њима. Желела бих да ти помогнем.

Касније нам је Софка појаснила о чему је ријеч. Жозефина Бекер је усвојила дванаестеро деце и постала им друга мајка. То ју је одвело у велике дугове.

- И ја сам имала сличну жељу, али нисам могла да је остварим. Моје материјалне прилике нису дозвољавале да се бринем о сиромашној деци. Покушала сам да будем иницијатор, да други учествују у финансирању, па није било успеха. Намеравала сам да организујем хуманитарни концерт или серију концерата са којих би чист приход ишао за децу коју је усвојила Жозефина Бекер. На крају, ништа од тога. Обратила сам се на адресу десетак уметника, али нико од познатијих није одговорио.

Тако једној великој певачици, која је многима испуњавала жеље, није испуњена њена жеља - да помогне сиромашној деци.

Ово је био чланак о великом сусрету две велике певачице које су, игром случаја, постале пријатељице у личном животу. Иначе овде ћете имати могућност да скинете 4 песме Софке Николић у неокрњеном формату (wav) и тиме ћете бити у могућности да направите ЦД или претворите у mp3 формат по вашем укусу.

No comments: