NACRTNA GEOMETRIJA

12 May 2009

VELIKANI POZORISNE SCENE Arhivski snimci


E ovo je prava poslastica za one koji vole arhivske snimke. Na ovoj ploči PGP RTB-a iz 1986. godine imate retke snimke naših najpoznatijih pozorišnih umetnika - glumaca NArodnog pozorišta u Beogradu koji datiraju još od 1903. godine. To su snimci koji su svojevremeno bili snimljeni na pločama poznatih svetskih kompanija.

Posebno je interesantno što na nekoliko nastupa sa ove ploče gostuje i pevačica Teodora Arsenović, verovatno pevačica Narodnog pozorišta u to doba.

Snimci su odlično restaurisani i ovo je dokaz da se takvi snimci mogu restaurisati na pravi način amo ako to čovek želi.

Postoji i tekst o pokušaju datiranja ploča, koji mi je malo neuverljiv, jer iz njega saznate samo da je snimak Koštane sa Dobricom Milutinovićem datiran u 1903. godinu. Za sve ostale ne pružaju nešto uverljive dokaze i ne daju godine, što nas ovde interesuje.........A to ej vrlo lak posao. Pogledate broj ploče, javite se proizvodjaču (ako danas postoje) ako ne onda sakupljačima i oni će vam dati tačnu godinu i snimka i izdavanja.

Glumci - zvezde su Dobrica Milutinović, Žanka Stokić i Čiča Ilija Stanojević. Dela koja recituju su u potpunosti od naših autora a ima tu i "živih snimaka" iz Skadarlije.

pass(word) je jugozvuk ako i uvek.

No comments: