NACRTNA GEOMETRIJA

18 November 2010

Jugoslovenska progresivna rok muzika


Šta reći osim da sam ja pasionirani sakupljač muzike vezano za ovaj pravac u JU rocku. Smatram da je kod nas bilo dosta progresivne rok muzike i da su neke od tih grupa danas vrlo tražene na kolekcionarskom tržištu.

Progresivna rok muzika - definicija?

PROGRESIVNA ROK MUZIKA je vrsta rok muzike koja u sebi sadrži razne ritmičke šablone (jazz, narodna muzika) i nema konačnu formu kompozicije. Promene ritmova su česte, ima dosta solo deonica, ne postoje prepoznatljivi rifovi (u principu) i najvažnije dužine kompozicija nisu standardne.

Jugoslovenski predstavnici?

KORNI GRUPA ima najdužu kompoziciju u istoriji roka Jugoslavije ali i ostali progresivni bendovi iz ovih krajeva imali su dugačke kompozicije. INDEKSI, DRUGI NAČIN, TAKO, TIME, SMAK u početku, POP MAŠINA, SEPTEMBER, BEGNAGRAD i slično. Progresivna muzika i dalje živi na zapadu ali kod nas je potpuno zamrla posle raspada Juge 1992. Preostale državice nemaju progresivne grupe kao nekadašnja država. Samo se 2006. godine grupa TIME povampirila i održala lekciju kako se to nekad sviralo i to je sve......SMAK je nestao 2001. godine, ovi ostali odavno ne postoje.

Ovo je izdanje jedne beogradske firme kojoj je to bilo upravo medju prvim izdanjima i samim tim je jako bedno uradjeno. Čuju se krckanja ploča i zvuk kod svih stvari nije izbalansiran. Ali svejedno izbor je fantastičan. Mislim da jedan ili dva snimka sa ove kolekcije ne možete nigde naći osaim tu.

CRVENI KORALJI Kad bih bio drvoseca DOGOVOR IZ 1804 Secanja na san DRUGI NACIN Stari grad GRUPA 220 Osmijeh IGRA STAKLENIH PERLI Gusterov trg INDEKSI Plima INDEKSI Pruzam ruke KORNI GRUPA Prvo svetlo u kuci br4 KORNI GRUPA Slika MI Sjecanja NEPOCIN Cekati moj hit POP MASINA Kiselina SRCE Gvendolina TAKO U vreci za spavanje TIME Divlje guske

Pass jugozvuk važi i za ovu kolekciju.

Ako volite sveže linkove ondak idite ovdena jer će onaj gore da rikne uskoro (15. decembar). Password važi i dalje ali proverite da li je potreban.

Tako smo sa ovog sajta posalli u istoriju pokvareni i prevrtljivi fajlaploudserver zvani DROPIO. Prodao se fejsbuku da bi ovaj sada najavio sasvim novi vid četovanja i mejla. Očigledno se radi o upotrebi DROPIO servera u neke nove sofisticirane svrhe. Neka, nama ostaju mnogi aploudserveri širom sveta od kojih neke sad već upoznajete posle dugo vremena. ne zaboravite SVI DROP IO FAJLOVI ĆE DA RIKNU POSLE 15. DECEMBRA OVE GODINE.





No comments: