NACRTNA GEOMETRIJA

30 April 2010

Ljuba Moljac - Jedan od nekolicine najboljih komičara Jugoslavije



Miodrag Andrić - Ljuba Moljac je bio pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Rođen je 28. januara 1943. u Kragujevcu. Kao dečak sa porodicom odlazi u Beograd u kom je odrastao i školovao se.

Godine 2004. po njegovom scenariju je snimljen film „Pljačka Trećeg rajha“. Preminuo je, u Zagrebu, 22. januara 1989. prethodno dobivši izliv krvi u mozak, i to na bini dok se nalazio na turneji sa "Tri nosketara" (sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem) u banijskom mestu Glina, (Hrvatska).

Ljuba je bio jedan od najboljih komičara koje smo imali. Pomalo je koristio način glume kao Baster Kiton tj. ni u najsmešnijim situacijama on se nije smejao. Drugi su ga, opet, poredili sa čuvenim američkim komičarem Lenijem Brusom.

Neke od Andrićevih, mogu se nazvati monodrama, u stvari pesama u desetercu, su snimljene na kasete za kasetofone, i kružile su Beogradom. Jedna od njih je bila parodija pod nazivom "Moj na Kosovu". To su bile pesme sa dosta "masnim" rečnikom, pa su se mogle kopirati i distribuirati samo ilegalno, tj. nije ih bilo u slobodnoj prodaji.

Bio je stalni član i prvak pozorišta "Atelje 212" iz Beograda.

Znao je da ode na "žur" i da kaže "pričam fazone dok ima vinjaka u flaši". Ekipa bi brzo otrčala do najbliže prodavnice i smeh do suza i bola je mogao da počne.

Nastup koji je pred vama očigledno je snimljen u čuvenom klubu KST ne zna se koje godine ali je sigurno iz osamdesetih. Slike sa njegovog nastupa u KSTu 1976. godine možete naći ovde.

pass jugozvuk


Vredni LJUPČE je našao još jedan link u vezi sa ovim koncertom pa evo ga

LJUBA MOLJAC u KST-u ponovo

No comments: