NACRTNA GEOMETRIJA

30 June 2015

IVO PATTIERA 1988 Suza je slana



PRAVA MEDITERANSKA MUZIKA će vas podsetiti da st eu ovo vreme već grozničavo razmišljali gde ćete na more, Split-Baška Voda-Makarska je bila samo moja destinacija. Ako nema mesta u vozu onda preko Ploča opet do Makarske pa dalje...... Voleo sam tu Bašku vodu itekako ali malo mestašce Brela PONAJVIŠE. Ko nije bio u Brelama nema pojma o jugoslovenskom moru i plažama.


W A MOZART 1988 Hornkonzerte (Radovan Vlatković horna)


INTERESANTNO IZDANJE KLASIKE poznate firme sa jednim muzičarem očigledno iz naših krajeva. ODAKLE VAM BRE DVA ISTA DŽEMPERA ZA OVU NASLOVNU SLIKU A? Čak i ličite kao dve mamine seka perse? Starinski omot a i muzičari klasične muzike poznati su po tome kako ne umeju da se oblače a ovu dvojicu kao da su mame obukle. Elem ovaj drugi momak Jeffrey Tate je itekako poznat iz tog doba i ova ploča je jedan vrhunac klasične muzike pa i JUGOSLAVIJE, to sigurno.


29 June 2015

NEW SWING QUARTET 1980


VEROVATNO NJIHOVA PRVA PLOČA čim nema neki"tematski" naslov ali i ne mora da znači! U svakom slučaju izvanredna ploča vokalne džez muzike sa našeg prostora JUGE. Grupa koja je održala taj stil veoma dugo i ostala dosledna tom zvuku! IZVANREDNA GRUPA sastavljena od pravih momaka pevačkih zvezda. Glavna faca Oto Pestner, najčuveniji zabavni tenor JUGOSLAVIJE

KO NEVOLI OVU GRUPU taj je veliki nepoznavalac vrhunske džez muzike JUGOSLAVIJE i nije dobrodošao na ovaj blog i dabogda mu crkao flash disk. Moja je to najdraža grupa i najviše ih pratim i koliko vidim do sada je ovo četvrti album ovde. NEW SWING QUARTET means a good vocal jazz from former YUGOSLAVIA and I mean it very good, in fact the best.

28 June 2015

IŠTVAN ROMER 1988 Gitara



ODLIČNA PLOČA
ZA LJUBITELJE GITARE 
ILI ZA LJUBITELJE KLASIKE
 ILI ZA SVAKOJAKE SAKUPLJAČE

26 June 2015

Duetot SELIMOVA ŽELČESKI 1980 Prošetal Dimčo prošetal



NAJČUVENIJI DUET MAKEDONIJE koji su danas i sugradjanai Beograda, i dan danas nastupaju na televiziji i pevaju po koncertima. Veliki broj albuma, veliki broj nastupa, odlični glasovi, standardizovani zvuk narodne muzike koji oni izvode su garant da će i ova ploča-kaseta-album biti lepo dočekana ovdi.

25 June 2015

NEVEN BELAMARIĆ 1985 Bas bariton




VELIKO OPERSKO IME NAŠE STARE JUGOSLAVIJE na ovom albumu sa puno pratećih sitnica o njemu jer je ovo očigledno psolao nekome do koga mu je stalo pa pošto sam to našao na beogradskom buvljaku pretpostavljam da je to nekom prijatelju u Beogradu al ne mora da znači. Putevi gramofonskih ploča su neverovatni. Kad biste im zakačili predajnik kao delfinima imali biste svašta da vidite o da!

NEVENE otpevaj nam to 
na najbolji mogući NAČIN


23 June 2015

Sekstet SKADARLIJA 1977 - РУССКАЯ ЗЕМЛЯ


НЕШТО ПОТПУНО У ТРЕНДУ за ове летње месеце кад мислимо на Русе и желимо да ова наша смрдлјива фашистичка власт буде ближа Кремлју него Фашингтону! Да ли ће нам то и успети није важно, Србија има у души љубав према Русији и Русима и то је то. Ово је стара плоча и говори више од речи, уопште музика увек говори више од речи!


This recording is with Russian traditional music sung by Serbiana and YUGOSLAV musicians called themselves "Sextet SKADARLIJA". An album full of tradition of Russia and Soviet Union of course. Behind these fine singers dressed in Russian clothes is a small but famous Russian orthodox church in Belgrade, former capital of former YUGOSLAVIA near Television of Belgrade.

KRVAVI PROTOKOL - KRVAVI PROTOKOL (S/T cass 1992.)



SELIMO SE DANAS NA JEDAN ODLIČAN SAJT, posvećen panku i to onom domaćem i onom stranom bez razlike. Mi ćemo se naravno fokusirati na "naš" pank, sa ovih napaćenih prostora Balkana i to iz vremena koje ja nazivam "vremena poluraspada JUGOSLAVIJE" kad je predsedništvo JUGE vladalo našim životima. KAD BUDETE OTIŠLI TAMO na taj sajt pročitajte i tekst iako je na engleskom, odličan je, mada malo zaobilazi istinu i tako to ali ipak dobar je.
"Krvavi Protokol (Eng. "Bloody Protocol") is raw punk band from Belgrade, Serbia, formed in year 1990, in year when every dream about Yugoslavia stopped to exist in most people minds, in year when nationalist intellectual elite of countries Serbia and Croatia (and others ex-Yugoslavian countries) massively took control of peoples minds, what leaded to that goddamn bloody war that will come in year 1991 to this Balkan area".........

22 June 2015

PARTIBREJKERS Sve na torrentu za lenštine

VOLIM TORENTE JER JE TO JEDNO PRAVO MALO KOMUNISTČKO DRUŠTVO GDE JE ONO ŠTO SE NUDI POTPUNO BESPLATNO I DOSTUPNO SVIMA. NARAVNO NEMA MNOGO MUZIKE ALI IMA DOSTA FILMOVA. NO POTRUDIM SE JA ZA VAS DA NADJEM I MUZIKE JER OVDE IMA DOSTA DOSADNIH TIPOVA KOJIMA DRUŽENJE NIJE NIŠTA NEGO SAMO SAKUPLJANJE NEČEGA ŠTO ONDA NIKOM NEĆE DA DAJU!
TO ZNAČI da su velika grupa
PA AKO TI TORENTI još i rade tim pre
Ako su još o dobri snimci TEK ONDA IH VOLIMO 
Torenti su poslednja komunistička oaza sveta
i zahvalni smo tom sistemu
što je još na vlasti
SMRT FAŠIZMU SLOBODA TORENTIMA



ZNATE LI VI DRUGOVI I DRUGARICE da skidate sa torenata a?

DZA ILI BU Kompletna diskografija


Kao što rekoh ove nedelje i malo više ćemo se baviti ovakvim grupama i njihovim albumima koji su nastali ili objavljeni u najtamnijem periodu JUGOSLAVIJE, u periodu njenog raspada pod stranim uticajem 1989 - 1993. godine.

To su sramne godine za sve narode ovogo prostora jer smo propustili da ostanemo u jednoj sjajnoj državi koja je imala perspektivu. Tada su pod uticajem stranih sila, pre svega nemačke, prvo Slovenija pa potom Hrvatska, svim silama pa i oružjem napala institucije JUGOSLAVIJE , prvo JNA.

Dakle iz tih jako jako sramnih godina za ove narode dolazi nam ova odlična muzika. O grupi DŽA ILI BU malo znam lično ali sam siguran da ima dosta toga na internetu. Sigurno nema ovako dobro snimljen album a bogami i dobro presnimljen. Slušaoci ovog bloga imaju retku priliku da čuju ovako nešto bogato presnimljeno. Dakle tehnika presnimavanja je išla ovako:

KOMPLETNA DISKOGRAFIJA grupe DŽA ILI BU 
samo za blogeraše koji dolaze na JUGOZVUK
Mrzi me da tražim moj snimak pa izvolte ovaj
Sigurno je tu i moj snimak
U ZDRAVLJE
Dok se ti druže Igizigi setiš da nešto dobro nadješ za moj blog ja našao vezu za sve albume he he

NERVOZNI POŠTAR 1987 Nista više nije kao prije


NEOBIČNA I ISTOVREMENO VEOMA PRIZEMNOG ZVUKA, negde na granici izmedju popa i narodne turbo-folk muzike ali jebiga to je moj stav ne mora da bude i vaš stav dok preslušavate ovaj album koji ima ovaj bezvezni naslov NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRIJE
Inače za ovakvu muziku "krivo" je Bijelo dugme koje je svojom nakaznom seoskiom muzikom srozalo jugoslovenski rock ili po nekima unapredilo. Ti koji misle da je Bijelo dugme unapredilo zvuk jugoslovneskog rocka nek se nose tamo odakle su i došli a ovi ostali kojih je manje neće uživati u ovoj ploči.

21 June 2015

DENIS I DENIS Čuvaj se 1984


JEDAN U SLEDU ODLIČNIH ALBUMA ove male ali veoma respektabilne elktro-pop-dance grupe novog talasa u JUGOSLAVIJI i čijoj se muzici i dan danas ne može ništa ni dodati ni oduzeti. SAVRŠENI ALBUMI koje je pravila ova grupa-duo je nešto neverovatno. Možemo mi da volimo ili ne volimo ali ovo je VRH kako se danas kaže.ČUVAJ SE ti koji skidaš ovo!

Ovaj alabum je na prodaju



20 June 2015

SMAK CRNA DAMA 1977



Danas svira naš dobri Točak sa svojom
rock dinosaurus grupom SMAK
na Ušću.
Ko ne došao dabogda mu sagoreli fleš diskovi
hard diskovi i crkli rezači pa ne mogao slušati muziku
nego samo ići po koncertima


19 June 2015

Josip KLIMA Stjepan MIHALJINEC 1987 Ko lijepi san



NAČISTO NEOBIČAN ALBUM zbog toga što čuveni kompozitor i aranžer ovde svira lepu laganu muziku sa čuvenim violinistom toga doba. Veoma atraktivna muzika odličnog repertoara i svakako nešto što treba da imate u svojoj kolekciji. Ovu ploču sam odma srezao na cede i slušam ga veoma intenzivno ovih dana.

KO LIJEPI SAN

18 June 2015

BRANKO CIGA MILENKOVIĆ 1984 Kaleja (YU) govorna kaseta



ČOVEK KOJII JE NAJBOLJE NA SVETU IMITIRIAO CIGANE ILI ROME U STARON NAM JUGOSLAVIJI i kao takav pravio likove koji se ne mogu opisati, pune humora, životne i rekli bismo potpuno "tačne" karaktere toga doba. Videćete i sami ima da se smejete svaki dan slušajući ovo! Ja sam umirao od smeha na ove njegove skečeve. PROBAJTE I VI


17 June 2015

PROCES songs from split ep+demo 1985



DANAS OVAKO NIJE MOGUĆE DOBRO DA SE SVIRA jednostavno što današnji bendovi odmah jure koncerte i nastupe a nemaju šta da ponude, ovo je prava demo svirka Juge. PROCES

MIHAJLO ONEŠĆUK 1978 Procvetalo polje


LEPA DOBRA STARA KASETA sa novom i starom narodnom muzikom samo za pevača Mihajla Onešćuka za koga jedva možete ovde saznati jedino kao pročitate na samoj kaseti! ČUDNO! Elem muzika je izvanredna, orkestar dobro svira, šta čovek više d apoželi?

70-tih godina je narodna muzika još uvek bila na nivou jer su neki najveći muzičari i kompozitori JUGE bili još živi. Po mom shvatanju sve do raspada JUGOSLAVIJE t anaša narodna je bila dobrog kvaliteta. Onda dolazi tužni period turbo-folka u kome živimo i dan danas (tek da neko ovde ne povezuje tu muziku sa Slobodanom Miloševićem). Turbo Folk muzika je nešto najgore što se iznedrilo na ovim prostorima gore i od fašizma i Jasenovca, gore od četništva i domobranstva, izdaje i smrada kojim se diči Balkan. Turbo folk treba puštati nekome koga želite d amučite i terorišete.

16 June 2015

SCH - Far-Removed Mountain Men (1984)



NEŠTO POMALO AVANGARDNO, NEŠTO LEPO iz davne 1984. godine, studijski snimci jedne manje poznate grupe ali koja i danas pleni pažnju svojom dobrom svirkom! IDEMO NA JEDAN SAJT koji se uopšte nepovezuje sa istomišljenicima i samo fura sam za sebe sebično kao mnogi od vas

JOVAN JOVIČIĆ 1975 Koncert za gitaru





KONCERT ZA GITARU

___________________________________________________


KO KAŽE da se ovde ne ceni klasika? Ovde je ova plčoa skidana 543 puta?

15 June 2015

PEPI BAFTIROVSKI Zavetna 198*


U Bosni nemoj da pevaš, U Srbiji nemoj da igraš a u Makedoniji nemoj ni da pevaš ni da igraš! NEJLEPŠI NAJBOGATIJI FOLKLOR i šarene lepe nošnje raznih nacija i narodnosti to je bila lepa MAKEDONIJA. Pepi Baftirovski je meni nepoznat pevač ali čim čujete biće vam jasno zašto je ovde na JUGOZVUKU!




14 June 2015

NEPOZNATA OPERSKA PEVAČICA peva lepu narodnu pesmu sa neke muzičke razglednice




NEKI BOLESNI ZLIKOVAC JE ISEKAO OVU RAZGLEDNICU KOJA MOŽE DA SVIRA i tako onemogućio da saznamo tko ovdje pjeva i svirucka. Inače izgleda da je neki operni vokal samo ne znam tko je. Ako se neko od vas "seti" ko nih ovo mogao da bude, JAVITE SE!


LUKIĆ MAŠINKA 1969 Apolo 9



Mislim da je on kao neka devojčica, mislim muški pevač sa ove ploče, pogledajte samo taj smešni pogled u stranu?!?!?  NAJNEVEROVATNIJI SINGL ikad pronadjen od moje strane nanekom buvljaku!
Jako sam zadovoljan što imam ovo da pustim


13 June 2015

BEBA SELIMOVIC 1981 Sve behara


VELIKA DIVA MODERNE NARODNE MUZIKE JUGOSLAVIJE po ko zna kojiput ovde i to medju JUGOSLOVENIMA. Medju ljubiteljima zvuka Jugoslavije, na našem sajtu JUGOZVUK. Voleo sam njenu pojavu jer je zaista i lepa i lepo je pevala sa nekom dušom, kao da su te neke pesme pripadale samo njoj. Ne mora to da bude istina ali je tako to bilo! BRAVO drugarice Selimović!

12 June 2015

NADA SIMIĆ Čen čen čen



NEŠTO JAKO LEPO ZA VAŠE OČI pa i z auši. Dakle jedna krasotica i lepotica iz Beograda, moja ex komšinica kad sam bio mali i stanovao blizu nje. Znam i zgradu gde je stanovala i dolazila svako jutro kasno ujujtru sa posla u estradi! Bila je zaštitno lice mjuzikla KOSA u beogradskoj psotavi i ima jedan singl iz te predstave. Jedna ovako markantna osoba z avideti i verujte zaista je takva i bila, L E P A!


11 June 2015

Zdravica učitelju (Beogradsko proleće za decu 1978)



ZDRAVICA UČITELJU je jedna lepa ploča posvećena svim našim nastavnicima i učiteljima i profesorima koji su nas podizali ZA DŽABE u toj lepoj JUGOSLAVIJI i želeli da od nas naprave ljude i žene dostojne tako lepo zamišljene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Kao gradjani te države imali smo besplatno školovanje i svaki siromašak mogao je postati akadameski obrazovan gradjanin bez ostatka.

NAŠI UČITELJI su bili ljudi psovećeni našem obrazovanju a premise tog obrazovanaj su bile, JEDNAKOST, BRATSVO, JEDINSTVO što današnjoj kapitalističkoj "demokratskoj" misli ne uspeva da stvori kod omladine. Današnja omladina se diči svojom nacijom, prezire druge nacije i religije, religiju svoje nacije predstavlja najvažnijom religijom a sve druge nacije ponižava. NACISTIČKA OMLADINA SRBIJE, HRVATSKE, SLOVENIJE, MAKEDONIJE, BOSNE I HERCEGOVINE je danas ujedinjena u mržnji prema onim tekovinama koje je imala naša JUGOSLAVIJA tu više nema pomoći

Ovo je poslednji pozdrav našim dobrim učiteljima koje smo često iwsmejavali, terali da plaču, ponižavali, pokazivlai im loše znanje iz njihovih predmeta, podmetali im baljezgarije, mrzeli njihove časove, bežali sa časova, nasilno tražii promene ocena i tako dalje i TAKO DALJE.

10 June 2015

Nik Raičević - Discography / Discografía (1970-1975).


JESTE LI SPREMNI ZA ISTO TAKO NEŠTO POTPUNO NOVO OVAJ PUT elektronsku muziku koju je pravio jedan naš čovek Nik Paskal Raičević i stvorio 5 lepih albuma da preslušamo?
NIK PASKAL RAIČEVIĆ može biti pronadjen na 

09 June 2015

LAKI PINGVINI i ko je sve nastao od članova te grupe?!?!??!



OVA LUDA SLIKA JE SAMO DEO SVEGA
PREMA TOME OTIDITE TAMO
I PROVERITE ZAŠTO JE OVO INTERESANTNO

Singlovi BEOGRADSKOG MUZIČKOG PODZEMLJA 2 deo


ELEM PONOVO SMO U DRUŠTVU VELIKE TROJKE, ritam sekcije KORNI GRUPE, BEOGRADSKOG MUZIČKOG PODZEMLJA kako ih je ostali muzički svet zvao. Činili su ih Bojan Hreljac, Josip Boček u Vladimir Furduj. Kao orguljaš menjali su se Sanja Ilić i Sloba Marković.

Naš dobri Vladimir Furduj više nije medju nama i zato bi voleli da ova kolekcija bude posvećena njima!

07 June 2015

Janko Nilović – Volume 1 (3 Albums – Super America, Soul Impressions, Pop Impressions)


KO JE BRE OVAJ ČOVEK?!?!?

DA bi smo to saznali ajde da odemo na jedan dobar sajt i tamo to lepo preslušamo a?

INTERVJU sa ovim skoro nepoznatim čovekom sa ovih prostora.


JANKO NILOVIĆ 1974 Chorus ( A tek ovo nikad nisam nisam video?)


--------------->>>
KAKAV OMOT? Čoveče ovo je izvanredno otkriće za mene a videćemo da li je i za vas?! Ajde Janko pokaži se na JUGOZVUKU, ako te ovde zavole svuda će. Ovde su jako probirljivi tipovi. Ako nemaš tagove odma si odbačen a ako nisi u dobroj rezoluciji može se dogoditi i da te ne slušaju. Ali uvek su nezahvalni, NIKAD NE ČUJEM LEPO "HVALA" osim od gospojice NECCE! ------>>>>>>>>>>>

JANKO NILOVIĆ 1975 Soul Impressions


JUGOZVUK vam pronašao nešto extra za ovaj vikend, nešto izgleda jako lepo a da li lepo zvuči čućemo zajedno! JA VIDIM OVO PRVI PUT U SVOM ŽIVOTU A VI? JANKO NILOVIĆ ko je bre taj momak? Odakle je? Gde je ovo lepo snimio? Jel to naš gastarbajter? SVAKA NJEMU ČAST

DELFINI (Zagreb)



dobiše ovde svoje mesto
na ovom fantastičnom blogu
koji vam pušta
svakojake zvuke
prošlosti vezane 
za JUGOSLAVIJU
i okolinu



Noćas kad si otišla, Gloria, Ill go crazy, Kaleš bre Andjo, 
Ne pita me ništa, Najlepši dan, Bebel, Najlepša kuća

06 June 2015

Miha KRALJ - Andromeda


Miha Kralj ko to beše?
Pionir elektronske meditativne muzike u Jugoslaviji i to veoma uspešan.

Pred vama je ANDROMEDA 

Ovaj genijalac elektronske muzike, one prave, nepatvorene, se u medjuvremenu javio ovom blogu i rekao da izdaje novi album i čekamo da to vidimo. Dok tako mi čekamo da genijalac MIHA KRALJ izda novi album zadovoljićemo se i ovim "starim" albumima koji zvuče jako dobro i za današnje doba.

Lep intervju s aovim majstorom elektronske muzike iz SR Slovenije imate na jednom lepom sajtu i to ako odete ONAM ONAMO.

OVAJ ALBUM je do sada skinut 273 puta ?!??!

05 June 2015

ЖАРКО ПЕТРОВИЋ 2001 Колекција


Овај цеде је већ ретка ствар. Нађох ово на бувљаку за јефтине паре па сам посмислио на вас да би сте волели да имате ово. Мој други драги композитор шлагера осим оног најважнијег ДАРКА КРАЉИЋА је Жарко Петровић. Композитор, аранжер, музичар и пре свега велики заљубљеник у "старински" звук овде је представљен са свим и свачим што је радио у старој нам и доброј ЈУГОСЛАВИЈИ.


ŽARKO PETROVIĆ is a famous YUGOSLAV shlager composer and great piano player, also arranger of old romances from the past.

04 June 2015

ANDJELKO KLOBUČAR 1976 Orgulje (Bosanac, Motovunjanin)



JEDAN IZVANREDAN ALBUM DUHOVNE MUZIKE  na orguljama i to veoma starim orguljama iz Šibenika. LEPA NAŠA JUGA, bilo je tu svega! ANDJELKO KLOBUČAR plays organ

Bueautiful recording on very old pipe-organ in Socialist Republik of Croatia in YUGOSLAVIA, Cathedral of Šibenik. Great player and nice themes from domestic authors from medieval time! THIS IS AN EXTRAORDINARY RECORDING for you all who like Yugoslav classic music
 

03 June 2015

Singlovi BEOGRADSKOG MUZIČKOG PODZEMLJA 1 deo







U POMEN NA JEDNOG OD 5 NAJVEĆIH BUBNJARA JUGOSLAVIJE slušaćemo nešto nesvakidašnje što niko do sad nije radio po blogovima a to je da prati put jednog muzičara preko njegovih ploča gde su ti muzičari bili samo prateća grupa i nešto što ide uz glavnog a to je pevač. Danas sušamo dakle grupu BEOGRADSKO MUZIČKO PODZEMLJE koju ustvari čini ritam sekcija Korni grupe a to su Josip Boček gitara, Bojan Hreljac bas i Vladimir Furduj bubnjevi.

Prvi deo sačinjavaju ova dva singla gore i još singlovi Duška Lokina i Vitomira Petkovića.