NACRTNA GEOMETRIJA

12 November 2014

ALEKSANDAR DJ. KOSTIC 2001 Klavir (1969)



ALEKSANDAR Ð. KOSTIC (1893 - 1983) je bio jedan od prvih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i osnivac Instituta za histologiju i embriologiju. Bio je u braku sa Smiljom Kostic-Joksic, profesorkom pedijatrije i dobili su sina Vojislava Kostica, poznatog kompozitora. Francuski predsednik ga je 1940. godine odlikovao Legijom casti, a 12 godina kasnije i njegovu ženu zbog zalaganja u primeni BCG vakcine.

U Beogradu je završio osnovnu školu, gimnaziju i srpsku muzicku školu (klavir i kompoziciju). Studije medicine nastavlja 1912. godine u Nansiju (Francuska). Kasnije prelazi u Strazbur i završava i majstorsku pijanisticku školu, a 1921. brani doktorsku disertaciju pod nazivom "Eksperimentalno dejstvo alkoholizma na testise (histološka i hemijska studija)". Iste godine prelazi na Medicinski fakultet u Beogradu i osniva katedru histologije. Doktorska disertacija ce kasnije biti temelj naucnom i nastavnickom radu.

Uprkos tome što je u tri mandata biran za dekana, dva puta je izbacivan sa fakulteta. Prvi put 1941. zbog odbijanja saradnje sa okupatorskim vlastima, a drugi (i konacni) put 1952. od strane tadašnje komunisticke uprave na fakultetu, kada mu se zabranjuje i oproštajni skup sa studentima. Na svecanoj sednici Naucno-nastavnog veca Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 2001. godine je doneta odluka da se stavljaju van snage sva rešenja, odluke i naredbe koje se odnose na prof. Kostica i njegovu ženu.


JEDNA OD ONIH RENESANSNIH LIČNOSTI JUGOSLAVIJE gde ljudi kao ovaj čovek imaju dve svoje ličnosti, jednu zvaničnu i onu javnu i onu skrivenu i isto tako javnu . Jedna ličnost je čuveni lekar a druga pijanista. Mi kao JUGOZVUK pozabavićemo se isključivo ovom drugom ličnošću klaviristom jer sam na buvljaku našao ovaj očigledno privatni primerak njegovih snimaka za Radio Beograd koji su velikir aritet ovako za nas sakupljače! Pogledajte još i godinu snimanja za neverovati to je 1969 aovako odličan snimak!? Inaše to je vreme analognog snimanja i čini mi se da su snimci iz tog doba mnogo bolji nego iz "digitalne" ere tj današnjeg doba




No comments: