NACRTNA GEOMETRIJA

13 November 2011

RAZNI IZVODJAČI 1980 Izbor starogradskih pesama 1


Evo sad nečeg sasvim lepog i veoma dobro poznatog zvuka sa ovih prostora, zvuka gradskih romansi. Pesme su to novonastale gradjanske klase na prostorima nastajanja one Prve JUGOSLAVIJE, Kraljevine Jugoslavije koja je takodje nestala u pepelu i plamenu nacionalizma i fašizma.

Ove pesme su psotale standarde još prilikom nastanka u raznim periodima suživota ovih naših naroda i predstavljaju danas standarde pevanja i lepih arija. SVE STAROGRADSKE PESME SU PEVLJIVE I I IMAJU PRIJEMČIV RITAM. Kao takve su ziasta i trebale da postanu pevačkii standardi ali u svemu tome ih često narušavaju sami pevači, kvarenejm stihova, zaboravljanjem rima i lošim pevanjem. Te pesme treba da su standard u svemu kao fado muzika u Portugaliji. Jedan veliki čovek se brinuo o tome svemu za svog života a to je Djordje Karaklajić, kao naš Vuk Karadjić za slova i reči tako DJ. K. za starogradske i narodne pesme. Sve u svemu ta naša JUGOSLAVIJA imala je nivo i kvalitet u svemu što se radilo pa i u ovoj vrsti muzike.

1 comment:

voyager said...

Đorđe Karaklajić je jedan divan gospodin koji stoji iza albuma "Muzički pejsaži Jugoslavije - Vranje" gdje je umjetnički aranžirao i prezentirao narodnu glazbu poput naljepsih klasičnih dragulja. Čim vidim njegovo ime,to je najbolja preporuka. Veliko hvala!
p.s.
Ako ima,ja bih vrlo rado sakupio sve albume "Muzički pejsazi Jugoslavije" iako nisam siguran da Karaklajić stoji iza svih njih?
p.s.2
Eto link nije radio,hajd da pokusam ponovno. Mozda ja ne znam kako da otvorim 7z format?