NACRTNA GEOMETRIJA

26 August 2011

ALBIN LUKAŠEH 1901 Miruj srce moje (najstarija hrvatska ploča)


Drago mi je da na oovom blogu prezentiram nešto što odavno nije vidjeno a to je najstariji snimak ikad snimljen n aovim prostorima na gramofonsku ploču koji datira čak do 1901. godine. Nastao je u Hrvatskoj onog doba, pre ikakvih JUGOSLAVIJA i predstavlja nekakav arheološki snimak kakav odavno nije vidjen na blogovima. Postavljen je na mom blogu STARI GRAMOFON, jer tamo i pripada, ali voleo bih da g apromovišem i ovde jer volim stare snimke a volite ih i vi, pretpostavljam, a delom i zbog toga što smo svi nekako povezani istorijom muzike.

Elem ovo je priznaćete starina, i to ona arheološka, prava a pogotovu što je lepa pesma koju peva izvesni Albin Lukašeh, Miruj srce moje. DAkle jedna, ja bih rekao, starogradska pesma, verovatno zagrebačka koja ovde doživljava veliku premijeru. Srbija ima svoj najstariji snimak ali kako gospodin Srbin koji to ima nije rad da prepusti taj snimak nama mi ćemo čuti ondak najstariji hrvatski snimak, što je za svaku pohvalu.


Gospon koji nam je ustupio taj snimak je čovek koji se bavi digitalizacijom snimaka i ima firmu koja se zove


pa je ovim putem reklamiramo za dž+abe jer to zaslužuje. HVALA! No ako bi neki čitalac ovog blog abio u mogućnosti da nam nadje i fotografiju ili bilo kakav portre ovog pevača nek se javi. UNAPRED HVALA!


2 comments:

voyager said...

Hvala za ovo - vrlo je zanimljivo,jer svi znamo da su se gramofonske ploce vec snimale i prodavale pocetkom proslog stoljeca ali to je uglavnom klasika (ja imam prilicno bogatu kolekciju tih snimaka koje danas objavljuje kompanija "Nimbus Prima Voce") ili mozda neki stari Louis Armstrong s pocetka karijere,malo tko zna i obraca paznju na to da su se i kod nas vec snimale ploce i bilo bi zanimljivo ako bi se netko javio s informacijom tko je bio taj Albin Lukašeh?

Aktivista Neumorni said...

Kao što vidiš iz posta to nam je pokloni čovek koji se inače bavi tim poslom u Hrvatskoj, digitalizacijom starih lepih snimaka.

Inače lepo je čuti koji je čiji najstariji snimak. E sad kad sam to tražio od našeg jednog čoveka nije hteo da da takav najstariji srpski snimak. Indikativno zar ne?

No pošto smo mi ovde jugosloveni onda je lepo bar saznati koji je najstariji snimak iz Hrvatske.